KG Opozicija : Kragujevac je grad pod „starateljstvom” SNS-a

Danas u prostorijama ZZŠ, lideri većine opozicionih stranaka u gradu održali zajedničku konferenciju za štampu na kojoj su upozorili na posledice neformiranja gradske vlasti više od dva meseca nakon održanih lokalnih izbora, kao i o razlozima zbog kojih se to još nije dogodilo.

Prvi se na konferenciji obratio predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu Ivan Dubljanin.

„Dešavanja nakon izbora predsednika Skupštine grada Kragujevca pokazala su da je grad ušao u novu političku fazu. Postali smo grad pod starateljstvom. Nakon što je godinama SNS u gradu bio pod starateljstvom svoje centrale, na žalost to se prenelo i na celi grad. Kragujevac je prešao put od prestonice do grada koji ne može da se stara sam o svojim interesima, prema mišljenju centrale naprednjaka. Očigledno je ogromno nepoverenje vrha vlasti prema sposobnostima lokalne organizacije u gradu. Videli smo i da je lokalna koalicija sklopljena uz tutorstvo Beograda. Sve to odražava se a i odraziće se u buduće na potencijal grada da privuče sredstva i investicije. Nikada nismo imali lošiji tretman kao grad i nikada građani Kragujevca nisu bili poniženiji. Zato moramo da menjamo lokalnu vlast i zato će opozicija u gradu ostati ujedinjena u naporu da dođe do promena. Svi smo i dalje čvrsti i uvereni u konačnu pobedu.“ istakao je Dubljanin u svom obraćanju.

Za Veroljuba Stevanovića, Zajedno sa Šumadiju „Svi smo svesni epske izborne krađe koja se desila u Srbiji”.

– Ništa manja izborna krađa nije bila u Kragujevcu nego što je bila u Beogradu, i dobro je da sada za tu krađu zna i cela Evropa. Kragujevac ima najgoru vlast u svojoj istoriji. Mi, opozicioni odbornici smo tu da neke stvari pokušamo da promenimo, a mislim da možemo puno, kaže Stevanović.

U Kragujevcu je, po njemu, sve urušeno, i ulice, i zdravstvo, i moral.

– Ja ne bih dao tako dug rok trajanja naredne gradske, mislim da će se do kraja godine dogoditi neke bitne stvari koje će dovesti do novih izbora. Očekujte da ćete na skupštini imati atmosferu kakvu nikada niste imali. Ja i moje kolege ćemo se boriti za svaku odluku, svaku tačku i ne očekujte lako donošenje bilo koje odluke, ističe on.

Takođe, Stevanović naglašava da će se opozicija posebno boriti da Kragujevčanima vrati pravo da oni odlučuju o tome ko će im biti gradonačelnik a ne da čekaju odluke partijske centrale.

Da je Kragujevac očigledan primer gubitka autonomije lokalne samouprave, smatra i Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a.

– Moć odlučivanja je izmeštena u centralu Srpske napredne stranke. Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca nije zakazana dok nije stiglo odobrenje iz centrale, a sada se čeka zeleno svetlo i za izbor gradonačelnika i gradskog veća. Pored pokradenih izbora o kojima priča cela Evropa, četvrti grad u Srbiji proživljava još jednu sramotu, a to je da se njegova buduća vladajuća većina ne pita ništa, tvrdi i on.

Ta neka buduća vlast, ceni on, koja neće imati legitimitet zbog pokradenih izbora mora da ide po mišljenje u Beograd.

– Rešenje i za pokradene izbore i za ovu sramotu je u ponavljanju izbora u uslovima koji su u skladu sa standardima svih uređenih demokratskih država, zaključuje Dalibor Jekić.

Da grad Kragujevac ne može da funkcioniše dok ne stigne „mišljenje” iz Beograda stav je i dokrora Predraga Delića, predsednika GO Narodnog pokreta Miroslava Aleksića.

– Od završetka izbora 17. decembra do danas gradska administracija se nalazi u vakuumu. Posle inicijalne skupštine i izbora predsednika skupštine, očekivali smo da će ubrzo nakon toga biti izabran gradonačelnik, pomoćnici i gradsko veće. Naravno do toga nije došlo ni dan danas, podseća Predrag Delić.

Ono što ovog našeg sagovornika zbunjuje jeste činjenica – kome može da odgovara ovaj vakuum?

– Mi apelujemo na što hitnije formiranje svih gradskih struktura kako bi grad mogao da funkcioniše. Smatramo da je za ovakvo stanje u gradu odgovorna samo i isključivo gradska vlast koja svojom bahatošću i nerdom grad uvlači u još dublju krizu. Ovo stanje u gradu mora hitno da se prevaziđe, zaklučuje Predag Delić, napominjući da je za to krajnji rok 15. mart.

I po Deliću Ujedinjena opozicija obećava da će svaki glas koji su im građani poverili biti opravdan i da nastavljaju borbu kroz rad u gradskoj skupštini.

Da Kragujevac kao grad već šest meseci nema organe vlasti u punom obliku, napominje i Boris Kovačević Šuma sa opozcione liste „Moj svet Kragujevac”.

– Neogdovornost i samoživost onih koji su vodili Kragujevac u prethodnom periodu a pretenduju da ga vode i dalje, proizvodi svakodnevno negativne posledice po građane, preduzeća i ustanove koje zavise od svakodnevne komunikacije sa organima vlasti, kazao je Boris Kovačević.

Po njemu partijske podele i lični interesi su očigledno prioritet u odnosu na život grada i potrebe Kragujevčana, budući da se gotovo pola godine čeka na izbor organa grada.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar