DS Manojlović: Zaustaviti preteću retoriku u Skupštini i na RTS-u

Demokratska stranka oštro osuđuje pretnje koje je na račun organizacije CRTA i novinara KRIK-a u Narodnoj skupštini izrekao poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović. Nova orkestrirana hajka iz skupštinskih klupa na organizacije i ljude sa kritičkim stavom prema sadašnjoj vlasti, još jednom je pokazala da Radio televizija Srbije (RTS) više ne bi smela direktno prenositi sednice ovakvog parlamenta.

„Ono što se čuje iz skupštinskih klupa od strane poslanika vlasti jeste vrlo opasna retorika, preteća i zlosutna. Teško da se to može svesti na emotivno reagovanje, kako je naveo predsednik njihove stranke u svom pokušaju da ublaži i relativizuje ispade svojih pristalica,“ kaže Tatjana Manojlović, predsednica Resornog odbora za informisanje Demokratske stranke. Ona ističe da je takvo ponašanje neophodno ne samo osuditi, već i kazniti. I zakonski i politički.

Martinović je novinare KRIK-a optužio da peru novac i ne plaćaju porez, dok je za predstavnike CRTA-e kazao da voze najnovije i najskuplje automobile i lažno tvrdio da imaju predstavništvo u vili na Dedinju.

„Osim neosnovanih optužbi, targetiranja i podsticanja mržnje, veoma opasnim se mora smatrati javno iznošenje kućne adrese pojedinih ljudi koje je Martinović etiketirao,“ upozorila je Tatjana Manojlović.

Prema njenim rečima, skupštinski prenosi na Drugom programu RTS-a potpuno su obesmišljeni i odavno predstavljaju očiglednu i svesnu zloupotrebu javnog resursa u svrhu prostačkog političkog marketinga. Zbog toga je Demokratska stranka već predložila da RTS ukine direktne prenose skupštinskih zasedanja na svom Drugom programu, a da Narodna skupština pokrene svoj televizijski kanal putem kojeg bi zainteresovana javnost mogla da prati sednice najvišeg predstavničkog doma u zemlji. To je jedini način da se najgori govor mržnje, pretnji i huškanja ukloni iz programa javnog medijskog servisa, a javnost zadrži uvid u ono što (ne)rade državni parlament i narodni poslanici.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar