DS Ivan Dubljanin : Kragujevac na listi čekanja

Povodom izglasanog budžeta grada Kragujevca za 2023 godinu, saopštenjem za javnost koje potpisuje Predsednik GrO DS Kragujevac Ivan Dubljanin, oglasio se odbor ove stranke. Saopštenje prenosimo u celosti :

Izglasan je budžet Grada Kragujevca za 2023 godinu a republički je upravo na raspravi u državnom parlamentu. Više nema nikakve dileme u kom pravcu će se kretati finansijski ali i drugi tokovi grada u narednoj godini.

Možemo porediti cifre iz različitih perioda, prelaziti stavke jednu po jednu ali nema tih brojki kojima se može iskazati nedostatak vizije u razvoju grada ali i sva brutalnost kojom je republička vlast u naletu krize, odbacila sve obećane projekte vezane za naš grad.

Nije uvek i sve u novcu. Neophodan je ali nije jedini činilac u jednačini. Dobru i isplativu ideju umeju da prepoznaju investitori koji imaju novac i onda kada grad nema dovoljno sredstava. Ne tako davno u vreme bivše lokalne vlasti, sadašnji gradski čelnici su sa ironijom govorili o širenju putne infrastrukture u pravcu Jovanovca. Kada je ulica Save Kovačevića dobila profil bulevara kroz čitavu današnju industrijsku zonu, kao i ulice koje su u nju uticale, sve do krsta na ulasku u grad, podsmevali su se i kritikovali to kao izgradnju bulevara kroz pašnjake i livade i nazivali megalomanijom. Danas, jedino na tom potezu dolaze investicije u Kragujevcu i privatne i državne, jer investitori upravo traže takvu infrastrukturu.

Sličnih primera danas nema i ne mogu se naći ni u izglasanom budžetu za narednu godinu. Čitava finansijska stabilnost grada počiva na prodaji građevinskog zemljišta, uglavnom za izgradnju stambenih kompleksa oko Palate pravde. Nije to zabranjeno i sasvim nelogično ali mora postojati svest da je takvo zemljiše u ograničenoj ponudi. Šta će biti kada se rasproda sve a nema ni u planovima ideje za novi prostor za razvoj grada, niti ulaganja u najavi u tom pravcu. Da stvar bude gora, na postojećem prostoru masovne izgradnje zadržana je postojeća ulična infrastruktura. Vapaji opozicije i građana da se prošire ulice Kneza Miloša, Slobode, Šukina jer već sada ne mogu da izdrže teret postojećeg saobraćaja nisu naišle na pozitivan odgovor. Demokratska stranka je na konferencijama za javnost ukazala prethodne godine na sve probleme koji će nastati i bojimo se da čitav taj deo grada čeka sudbina Vašarišta, koje je doživelo saobraćajni kolaps masovnom stambenom izgradnjom na postojeću uličnu infrastrukturu.

Na nedostatak vizije gradskih čelnika nadovezala se odluka republičke vlasti da sve projekte vezane za Kragujevac stavi na listu čekanja na neograničeno vreme. Nema u predlogu budžeta opredeljenih sredstava za obilaznicu oko Kragujevca, Klinički cenar, stadion Čika Daču, novu deponiju niti bilo šta drugo što je ranije najavljeno.

Nisam iznanađen takvim postupkom. Od ranije sam mišljenja da postojeća republička vlast ne vidi Kragujevac kao regionalni centar, niti mu u razvoju Srbije daje mesto koje mu po svim merilima pripada. To je zakucano i planskim dokumentima donetim u vreme ove vlasti.

Teške posledice, koje zbog takvog odnosa očekuju Kragujevac, rešavaćemo i lečiti kada ova vlast bude promenjena na svim nivoima. To nas ne sprečava da ukazujemo na sve probleme i obećavam i u svoje i u ime Demokratske stranke da nećemo ćutati na ono što se dešava u gradu i državi.

 

 

7.12.2022 Kragujevac                                                Predsednik GrO DS Kragujevac

                                                                                                 Ivan Dubljanin

Post Author: Milan

Ostavi komentar