Demokratska stranka Kragujevac : „Prosvetari Kragujevca ponovo u ulozi Lazara Pantelića“

Povodom dopisa Školske uprave, svim direktorima srednjih i osnovnih škola u Kragujevcu, saopštenjem se oglasio Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, najoštrije osuđuje pokušaj vlasti da zloupotrebi decu u političke svrhe.

Rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu naložio je direktorima srednjih i osnovnih škola da organizuju dolazak nastavnika i učenika na vojnu paradu koja će se na Vidovdan održati u Šumaricama.

Sve je u tom dopisu sramotno i na najogoljeniji način odslikava metode kojima vlast upravlja Srbijom i svo beznađe u kome se društvo nalazi.

Ideja da se deca podvode vođi u korist njegove kampanje i marketinga svojstvena je samo najautoritarnijim režimima. Gotovo da su takve prakse iščilile u moderna vremena. Bila su svojstvena režimima koji su se pomolili u predvečerje Drugog svetkog rata a danas je simbol toga jedna Severna Koreja, gde se još uvek mogu videti slični izlivi idolopoklonstva u kojima se deca stavljaju u prvi plan.

Građani Kragujevca se ipak nisu probudili na dalekom istoku, već u svojoj Srbiji doživljavaju poniženja nezabeležena u istoriji grada. Tragična je namera vlastodržaca da u svom monstruoznom planu, izvođenja dece usred epidemije i po teškim vrućinama, kao izvršioce nametnu njihove nastavnike i učitelje. Trebala bi vlast Aleksandra Vučića da zna, da su Šumarice simbol otpora a ne sluganstva i poniženja.

Zato Demokratska stranka u potpunosti podržava stav prosvetnih radnika da se odbije ovakva vrsta pritiska i ponižavanja čitave jedne profesije. Danas su svi naši prosvetari u Kragujevcu kao nekada Lazar Pantelić, u poziciji da odbranom svog dostojanstva odbrane i svoje učenike.

Ljubav prema svojoj zemlji i vojsci, pokazuje se učenjem i u školskim klupama, a prisustvovanje vojnoj paradi koja jeste legimitni oblik iskazivanja kvaliteta jedne druge, takođe plemenite profesije, treba da bude izbor svakog pojedinca i rezultat slobodne volje.

Lokalna vlast u Kragujevcu još jednom je pokazala da nema tog poniženja koje nije spremna da priredi građanima ovoga grada, da bi dokazala lojalnost vrhovnom vođi. Pozivamo ih da se trgnu i spasu svoju čast, ako je uopšte imaju nakon svega.

Post Author: Milan

Ostavi komentar