Dalibor Jekić : Alarmantno stanje u poljoprivredi

Saopštenje koje potpisuje predsednik Gradskog odbora SSP u Kragujevcu i Narodni poslanik Dalibor Jekić, prenosimo u celosti :

Stanje u poljoprivredi je danas alarmantno, poljoprivredni proizvođači se već godinama nalaze u vrtlogu neizvesnosti i nedovoljne podrške od strane države. Devastiranje poljoprivrede i dovođenje na rub egzistencije poljoprivrednih proizvođača su današnja realnost. Nejasna strategija razvoja poljoprivrede je dovela do gašenja brojnih gazdinstava, pražnjenja štala, krčenja voćnjaka i smanjivanje broja stanovnika na selu.

Za poslednjih deset godina ove vlasti imamo 13% manje goveda, 15% manje svinja, 19%manje živine, a udeo stočarske proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji je oko 26%.  Podsticaji po hektaru su među najmanjima u Evropi i regionu, neizvesnost otkupnih cena svake godine, promena politike podsticaja iz godine u godinu i uticaj uvozničkog lobija su imali negativni uticaj na stanje u poljoprivredi. Nedopustivo je da subvencije budu 6000 dinara po hektaru, podsetiću da su do skoro bile 4000 dinara po hektaru. Sa ovakvim subvencijama naši poljoprivredni proizvođači ne mogu nikako da budu konkurentni sa poljoprivrednim proizvođačima iz EU koji imaju subvenciju u visini od 300-600 evra po hektaru, u BiH su 150 evra po hektaru, Makedoniji 95, Mađarskoj 300 + 100 evra za soju. U Hrvatskoj mladi poljoprivredni proizvođači do 40 godina imaju 860 evra po hektaru. Takođe, poljoprivrednim proizvođačima u Hrvatskoj je omogućeno korišćenje plavog goriva odnosno gorivo bez ukalkulisane akcize.

Loše vođenje agrarne politike je dovelo do toga da mi danas uvozimo luk, pasulj, mleko iz Poljske, svinjsko meso, sireve. Srednje razvijene zemlje moraju da imaju broj svinja koliko i stanovnika, a mi danas imamo oko 2,7 miliona svinja, što je pokazatelj u kakvom stanju je danas svinjarstvo u našoj zemlji. Da bi poljoprivrednu proizvodnju stavili na noge moramo da imamo dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede sa jasnim merama na duži rok.

Predlagali smo više puta da moraju da se povećaju subvencije na minimum od 12 000/hektaru za ovu godinu, a da iz godine u godinu subvencije moraju imati trend uvećanja. Povećanje subvencija po grlu na 40000 dinara, zagarantovana cena otkupa za poljoprivredne proizvode za narednih pet godina, značajno veći podsticaji za mlade poljoprivrednike u minimalnom iznosu od 400 evra po hektaru i gorivo bez akcize. Pod hitno uskladiti regulativu EU sa regulativom oko uvoza mesa, period korišćenja mesa posle zamrzavanja mesa mora biti isti i u Srbiji kao i EU. Zbog čega da građani Srbije jedu meso koje nije za upotrebu u zemljama EU.

Sve ove mere će značajno uticati na oporavak poljoprivrede, a građani Srbije će imati hranu koja je proizvedena u Srbiji i koja je boljeg kvaliteta. Poljoprivreda mora i može da bude jedan od stubova razvoja naše zemlje.

 

Dalibor Jekić, Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar