Aktivisti Kragujevačke inicijative prekrečili grafite

Odbornik Slađan Rakić i aktivisti Kragujevačke inicijative prekrečili su grafite kukastih krstova na kamenom pešačkom mostu i prostoru Kneževog arsenala u okviru svoje akcije „Kragujevac – grad ljubavi i antifašizma“.

– Svedoci smo različitih grafita na raznim mestima u našem gradu koji ne samo da ruže grad, fasade i spomenike na kojima se nalaze već neki od njih i javno proklamuju ideologiju nacizma i mržnje. Za jednu zemlju koja ima ukorenjenu tradiciju antifašizma, za jedan grad Kragujevac koji ima jedne Šumarice smatramo apsolutno sramotnim ispisivanje ovakvih grafita i njihovo neuklanjanje. Kragujevac je grad koji itekako pamti žrtve fašista i poruke mržnje ne smeju biti deo našeg grada. Kukasti krst odnosno “svastika” je najprepoznatljiviji simbol nacističke propagande  koji je vremenom postao simbol terora ne samo za Jevreje već i za druge nacističke neprijatelje. Uprkos tome što je simbol kukastog krsta bio u upotrebi i 5.000 godina pre Adolfa Hitlera i to u pozitivnom kontekstu, Kragujevčani odlično znaju da ovaj simbol kod nas  predstavlja asocijaciju na najveće stradanje i mržnju, kazao je Slađan Rakić.

On je dodao da, iako se u praksi već pokazalo da ih ništa ne zanima vezano za grad ipak poziva gradsku vlast i nadležne institucije da ozbiljnije shvate ovakve grafite mržnje i hitno reaguju u pravcu edukacije mladih, uklanjanju grafita i adekvatnom sankcionisanju vandalizma.

– Podsetimo se da je kukasti krst i rasistički grafit osvanuo u aprilu prošle godine na dečijem igralištu kod Velikog parka. Nakon što se javnost podigla gradske službe uklonile su ovaj grafit uz saopštenje da je nedopustivo da bilo gde u gradu stoje ovakvi grafiti koji daju primer „nedoličnog, nasilničkog i vandalskog ponašanja“. Međutim, tu se i počelo i stalo, stari grafiti ostali su netaknuti, a u međuvremenu se pojavio i veliki broj novih. Možda sve ovo i ne treba da nas čudi ukoliko se prisetimo da oni koji vode ovaj grad javno propagiraju nacističke ideje te se možemo prisetiti objave predsednika Skupštine grada Kragujevca, Miroslava Petrašinovića nakon sednice odbora SNS-a kada je objavio: „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić “. Originalni slogan nacista glasi „Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer“ – „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“.  Potrebno ih je podsetiti da mi nemamo Firera niti da oni imaju arijevski identitet što simbolizuje ovaj krst, već da su oni ipak samo funkcioneri u službi građana koji treba da obezbede dostojanstvo žrtvama rata, a ne samo po protokolu da polažu vence jednom godišnje na spomenike, navodi Rakić.

On je najavio i akciju krečenja kamenog pešačkog mosta za poslednju nedelju avgusta i pozvao sve zainteresovane  Kragujevčane da im se pridruže.

Post Author: Milan

Ostavi komentar