“Veče zanosne muzike” u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije

Flautistkinja Marija Đurđević, prva flauta Crnogorskog simfonijskog orkestra i redovna profesorka na Muzičkoj akademiji na Cetinju, zajedno sa Markom Bogdanovićem, poznatim beogradskim pijanistom, održaće koncert u petak 30.juna u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Na koncertu koji nosi naziv “Veče zanosne muzike” biće izvedena neka od Naajtežih dela pisanih za flautu kompozitora Šumana, Ditijea i Franka.

Koncert će biti izveden u sklopu Kragujevačkog kultrunog leta – “Dah kulture”, a organizator je Muzički centar u Kragujevcu.

Ulaz na koncert je besplatan.

Marija Đurđević  je Kragujevčanka, prva solo flauta Crnogorskog simfonijskog orkestra od 2007. godine, a ujedno je i redovan profesor flaute na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na kojoj je i prodekan za umetnost.

Magistarske, a prethodno i osnovne studije flaute završila je sa najvišom ocenom na Univezitetu Crne Gore – Muzička akademija na Cetinju. Srednju i osnovnu muzičku školu završila je u Kragujevcu u klasi profesorke Snežane Kovačević u muzičkoj školi „Dr. Miloje Milojević“.

U svojoj solističkoj karijeri ostvarila je visoke umetničke rezultate koji su je doveli u sam vrh flautističkog izvođaštva na prostorima bivše Jugoslavije. Pobednik je i laureat svih flautističkih festivala u regionu: Beograd, Valjevo, Požarevac, Podgorica, Kotor  itd.

Na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu kao laureat takmičenja osvojila je novi instrument, a od grada Podgorice nagradu za izuzetne uspehe iz oblasti umetnosti. Dobitnica je i nagrade za izuzetan doprinos razvoju umetničko-istraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za 2021.godinu.

Polaznica je brojnih kurseva vodećih svetskih flautista, kao što su׃ M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Mađarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska), M. Debost (SAD), K. Čestin (SAD), Eje Kaufeld (Švedska), Gunila von Baar (Švedska), Feliks Rengli (Švajcarska).

Kao profesor i predavač flaute održala je na desetine majstorskih radionica i seminara u zemlji i inostranstvu polaznicima kako osnovnih i srednjih škola tako i studentima muzičkih konzervatorijuma. Njeni studenti flaute pobednici su na više međunarodnih takmičenja. Kao muzički pedagog podstiče studente na aktivne nastupe na različitim festivalima, a redovno njena klasa predstavalja Univerzitet Crne Gore i Muzičku akademiju na različitim takmičenjima i festivalima. Predsjedavajuća je ili član žirija na više domaćih i međunarodnih flautističkih takmičenja u različitim kategorijama kako u zemlji tako i u regionu.

Učesnik je brojnih manifestacija – Brandemburški koncerti na festivalu Grad teatar Budva sa ekipom internacionalnih solista, u projektu Muzika na vodi u produkciji Ars-industria, više puta na festivalima A tempo, Barski ljetopis, Podgoričko kulturno ljeto, festivalu ICA (International Montenegro Music Festival), KotorArt, FIAT, Tivat World Music Festival, itd.

Pored gostovanja na domaćoj sceni – Kragujevac, Beograd, Niš, Zrenjanin, Kraljevo (Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, galeriji Progresa, svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, Katedrala Blažene device Marije, Velika scena i galerija zadužbine I. Kolarca, Kombank dvorani, Sali Beogradske filharmonije), solističke nastupe je ostvarila više puta u inostranim salama u različitim državama i gradovima kao što su Tivat, Podgorica, Budva, Cetinje, Kotor, Herceg Novi, Bukurešt, Zagreb, Umag, Skoplje, Brisel, Ankara, Venecija, Verona,…

Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom izvela je više od 350 koncerata za 16 godina aktivnog muzičkog rada, a nastupala je više puta kao solistkinja u zemlji i inostranstvu. Kao solista odsvirala je neke od najtežih koncerata pisanih za solo flautu uz pratnju orkestra. Od 2021. aktivni je član duvačkog kvinteta Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i kvinteta „Kotor -Art“. Svirala je više puta i sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije.

Imala je priliku u toku svoje umetničke karijere da nastupa sa vodećim dirigentima i muzičarima današnjice, a neki od njih su: – Ginter Pihler, Uroš Lajovic, Ronald Zolman, Mark Korović, Iker Sančez Silva, Holy Choe, Mladen Tarbuk, Adrijan Liper, Bojan Suđić, Srba Dinić, Roman Simović, Simon Trpčeski, Ivo Pogorelić, Stefan Milenković, Miša Majski, Maja Bogdanović, Tomas Hempson…

Marko Bogdanović (1982, Beograd) maturirao je na odseku za klavir MŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu, u klasi prof. Branke Žiravac. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu, a tokom studija učio je u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Zvanični umetnički saradnik nekolicine međunarodnih konkursa, festivala i masterklasova u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Sarađivao je sa dirigentima i instrumentalistima: Johanes Harnajt, Štefan Šrajber, Srboljub Dinić, Lev Pupis, Betka Bizjak Kotnik, Oskar Laznik, Matej Zupan, Žerom Gišar, David Valter, Frančesko di Roza, Lajoš Lenčeš, Gabor Dijeneš, Žan Luj Kapecali i dr. Zaposlen je kao klavirski saradnik u MŠ Stanković u Beogradu, a angažovan je i kao spoljni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju na Katedri za duvačke instrumente. Veoma je aktivan kao kamerni muzičar, nastupajući u raznovrsnim intrumentalnim i vokalno-instrumentalnim ansamblima.

 

Post Author: Milan

1 thought on ““Veče zanosne muzike” u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije

  Boris

  (6 јула, 2023 - 3:38 pm)

  Veče koje su ovi vrsni muzičari priredili kragujevačkim ljubiteljima klasične muzike je za pamćenje.

  Energija koju su preneli sa scene publici, izazivala je je euforiju slušalaca uz povike bravo, bravo.

  Bis sa elegičnom melodijom na kraju koncerta pak suze većeg dela publike.

  Na sceni u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimanazije svirali su mnoga značajna imena iz sveta klasične muzike (npr. čuveni Brodski kvarter samo nedelju dana pre) ali ovakvo izazivanje emocija kod ljudi prusutnih na koncertu teško da će skorije neko uspeti da ponovi.

  Zato se iskreno nadam da će magija flaute i izuzetna pratnja na klaviru koju su deminstrirali ovi izuzetni muzičari brzo biti ponovljena i ponovo predstavljena kragujevačkim ljubiteljima umetnosti.

  Ovo je bio koncert zanosne muzike, zbog koje bi čak najokoreliji protivnici počwli da slušaju klasiku.

Ostavi komentar