U Kragujevcu prikazan dokumenarni film „Tragovima Đure Jakšića“

Na dan smrti srpskog romantičara Đure Jakšića, u Galeriji Đure Jakšića, prikazan je dokumentarno-igrani film Tragovima Đure Jakšića, autora Miodraga Jakšića, scenariste, reditelja, pisca i publiciste.

Autor je obišao sva mesta u kojima je Đura Jakšić živeo duže ili kraće vreme, a koja čuvaju uspomenu na njega, bilo u spomen kućama, na manifestacijama, u školama i bibliotekama sa njegovim imenom. Više i manje poznate ličnosti različitih profesija, sklapale su priču o Đuri Jakšiću.

Pre tačno 144 godine, srpski pesnik, slikar, pripovedač, dramski pisac i učitelj, Đura Jakšić, preselio se u legendu.

U posmrtnoj povorci hodali su najugledniji profesori, umetnici, javne ličnosti tadašnjeg Beograda.

Đura je pre smrti živeo u najsiromašnijoj četvrti prestonice – Skadarliji, pa su kako je ostalo zabeleženo, njegove tadašnje komšije videvši ugledne građane na sahrani iznenađeno zaključile – mora da je bio mnogo poznat ovaj naš komšija Jakšić. Od tada do danas – vek i po, izučava se, otkriva i nadahnjuje najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj umetnosti.

Galerija kuće koja je ponela njegovo ime i sećanje na period kada je u njoj živeo i radio u Kragujevcu, nekoliko puta priređuje književni i likovni program. Ovog puta, Đuri u čast, i filmski.

Đura Jakšić je bio svestran umetnik i rodoljub. Boem i satirični kritičar vlasti. O njegovom stvaralaštvu učenici u drugom razredu gimnazija i srednjih škola uče detaljno. Organizovani sadržaji su dobrodošli.

Smrt ga je zatekla na položaju korektora Državne štamparije u Beogradu 16. novembra 1878. godine. Počiva na Novom groblju u Beogradu, a na spomeniku Đure Jakšića ispisane su reči: U svetu, brale, nema ljubavi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar