Smak deo identiteta grada Kragujevca

Kragujevčani su prve zvuke Smaka čuli 1971. godine. Sastav je dobio ime po dramskom prikazu koji se tada izvodio na Velikom školskom času. Spoj dva autentična obeležja Kragujevca pronela su ime grada svuda po zemlji i svetu. Kad se kaže Smak odjekuju zvuci gitare Radomira Mihajlovića Točka, bubnjeva Slobodana Stojanovića Kepe i bas gitare Zorana Milanovića. Mnoga eminentna imena srpske rok scene činila su ovaj sastav od pevača Slobodana Kominca Kome, Miše Nikolića orguljaša, Lazara Ristovskog klavijaturiste, Borisa Aranđelovića, vokala grupe. Brojni nastupi najpre po bivšoj Jugoslaviji, a kasnije i svuda po svetu rezultirali su najprodavanijim jugoslovenskim albumima svih vremena. Poslednji od deset albuma izašao je 1999. godine, isto toliko singlova i nekoliko kompilacijskih albuma. Hitovi Smaka, Perle, Satelit, Crna dama, Bluz u parku, Ulazak u harem, Šumadijski bluz, LJudi nije fer, Organizam bluz, El dumo čuli su se na koncertu koji je vrhunske muzičare Smaka okupio 2012. godine u Kombank areni a poslednji put tri godine kasnije na beogradskom Ušću kada je bio poslednji nastup jednog od najkvalitetnijih vokala sa ovih prostora Borisa Aranđelovića.

Muzičari okupljeni oko Smaka sudbinski su i umetnički vezani za Kragujevac. Autentični zvuci grupe nose energiju grada ma gde živeli. Kvalitet muzike koju su stvarali i danas osvajaju pažnju mlađih generacija. Škole gitare, koje osnivaju ljubitelji ove jugoslovenske i srpske rok grupe iz Kragujevca čuvaju taj duh roka, a Kragujevac želi da sačuva Smak kao instituciju po kojoj se prepoznaje kao grad rokenerola.

U gradskoj kući, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika razgovarali su sa jednim od osnivača legendarne grupe Radomirom Mihajlovićem Točkom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar