RTK: Dimitrije Davidović i Josif Šlezinger dobijaju spomen biste

Gradska uprava za investicije pokrenula je postupak javne nabavke za izradu i postavljanje dve spomen biste- tvorcu Sretenjskog ustava i pokretaču srpskih novina u Kragujevcu, Dimitriju Davidoviću i kompozitoru Josifu Šlezingeru.

Spomen biste biće postavljene kod zgrade Stare skupštine odnosno između Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ i Knjaževsko-srpskog teatra.

U vreme kada je Kragujevac bio prestonica Srbije knez Miloš je za svog sekretara postavio rođenog Zemunca, koji je tada radio u Beču, Dimitrija Davidovića, želeći da uz pomoć određenih ljudi modernizuje Srbiju.

Davidović je bio lekar, diplomata, novinar i iznad svega veliki patriota.

Uprkos teškim uslovima u represivnom sistemu i turbulentnom odnosu sa knezom Milošem koji je imao nezgodnu narav, uspeo je da se izbori za mnoge ciljeve i ostavi trag u kulturnom i političkom životu Srbije.

U Kragujevcu je 1834. godine obnovio štampanje Srpskih novina, a godinu dana kasnije napisao je Sretenjski ustav, jedan od prvih demokratskih i najliberalnijih ustava u Evropi.

Ustavom su tada definisane i boje srpske zastave. Iako mu rad nije doneo zasluženu slavu, Davidović se danas smatra utemeljivačem srpskog novinarstva i ustavnosti.

U to vreme, knez Miloš je u prestonicu pozvao i kompozitora Josifa Šlezingera, Somborca jevrejskog porekla, kako bi razvijao i mlade učio muzici.

Bio je to pravi potez i početak muzičkog života u Srbiji.

Šlezinger je oformio Knjaževsko-srpsku bandu, komponovao muziku zasnovanu na srpskim pesmama, učio mlade da sviraju…
Zbog njega su dugo svakog muzičara i orkestar zvali „šlezinger“. Smatra se da je on doneo prvu trubu u Srbiju.

Šlezinger je začetnik srpske muzičke kulture, a veliki trag ostavio je i u Knjaževsko-srpskom teatru.

U godini jubileja, dva veka od proglašenja prestonicom Srbije, grad Kragujevac ne zaboravlja znamenite ličnosti.

Posle rodnog Zemuna i Smedereva gde je preminuo, Dimitrije Davidović dobiće spomen bistu u Kragujevcu, koja će biti postavljena kod zgrade Stare skupštine.

Šlezingera, koji je u rodnom Somboru dobio ulicu, kao da se malo ko seća u Srbiji.

NJegova spomen-bista, rad akademskog vajara Dragana Nikolića, biće postavljena između Muzičke škole „Doktor Miloje Milojević“ i Knjaževsko-srpskog teatra.

 

Izvor : Radio televizija Kragujevac 

 

Prilog novinara Saše Stamenića:

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar