Promocija publikacije „Katalog za sve“ u Amidžinom konaku

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom,Narodni muzej Šumadije organizuje promociju publikacije pod nazivom „Katalog za sve“.

Promocija će biti održana u nedelji obeležavanja OSI, 6. decembra, u 12 časova, u Amidžinom konaku.

Autor kataloga i nosilac projekta je Katarina Đurić, kustos pedagog Narodnog muzeja Šumadije. Projekat je realizovan u saradnji sa Savezom slepih Kragujevac, a finansiran je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Cilj projekta, „Katalog za sve“, je unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kako i propisuje Deklaracija i Konvencija o pravima OSI. Nastao je kao rezultat i nastavak rada prethodnih godina. Prilikom realizacije Savez slepih Kragujevac je pružio veliku pomoć i podršku. Katalog je urađen sa reljefnim slikama, crnim tiskom, ali što je još važnije i na Brajevom pismu. Štampu na Brajevom, radila je Biblioteka za slepe „Dr Milan Budimir“ iz Beograda, a reljefne slike Udruženje građana Althea.

Publikacija prati postavku „Dvorski kompleks u Kragujevcu u 19.veku“, koja je prilagođena osobama sa invaliditetom, za koju ranije nije urađen katalog. Ovom prilikom odštampan je univerzalni katalog, kako se vidi iz njegovog naziva, a čiji je značaj realizacije prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, uz podršku grada Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar