Prijem za glumce i autorsku ekipu filma Što se bore misli moje

Kragujevačka publika imala je priliku da u hali Šumadija sajma pogleda svečanu projekciju filma Što se bore misli moje koja se u organizaciji Doma omladine, a pod pokroviteljvom Grada Kragujevca, prikazuje povodom obeležavanja dva veka od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Neposredno pre projekcije, u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, upriličio je svečani prijem za glumce i autorsku ekipu filma.

Knez Mihailo je rodom Kragujevčanin i to je osnovni razlog što obeležavamo drugo stoleće od njegovog rođenja, kazao je gradonačelnik. Druga važna stvar je to što je bio veliki reformator, čovek koji je obišao skoro celu Evropu, naučio mnogo po drugim prestonicama, doneo nove stvari u Srbiju i učinio je modernijom. Tokom relativno kratke vladavine od 11 godina ostavio je svojevrsni pečat izuzetno bitan za celu našu državu i ono što smo danas. Naša obaveza kao grada iz kog je on potekao jeste da obeležimo ovu dvestogodišnjicu i tako mu se odužimo, ali i podsetimo svojih korena i istorije, poručio je Dašić.

Sasvim je slučajno ispalo da film završimo u periodu obeležavanja dvestogodišnjice rođenja kneza Mihaila i drago nam je što baš uoči jubileja možemo da ga prikažemo kragujevačkoj publici, rekao je reditelj i scenarista filma, Milorad Milinković. Film nije samo prikaz Srbije u to vreme, male zemlje okružene velikim silama koje sve imaju svoje interese, Srbija se nalazi u tom položaju oduvek i nalaziće se. Mislim da je priča interesantna, da ljudi nažalost o njoj malo znaju i da će posle ovog filma shvatiti koliko je naša istorija, pogotovo neki njeni delovi, bila zanimljiva, poručio je Milinković i izrazio nadu da će reakcija publike biti podjednako dobra kao na premijernoj projekciji u Nišu.

Kad radite istorijske ličnosti jedino odakle možete da crpite važne informacije su literatura i muzeji, objašnjava Dragan Mićanović, glumac kome je poverena uloga kneza Mihaila. On je istakao da je na njega najveći utisak ostavilo odelo u kome je Mihailo ubijen, izloženo u Muzeju grada Beograda. Kad vidite tako potresne stvari, surovi način na koji je ubijen, to poprilično govori o vremenu koje je trebalo da prikažemo u filmu. Sigurno je imao svoje poklonike, zaključuje glumac, ali zaverenici su se zaista potrudili da ga skinu sa vlasti, pa se zna da je bilo i onih koji ga nisu voleli. Pratimo poslednjih sedam dana života kneza Mihaila kroz pomešane žanrove. Sa jedne strane imamo ljubavnu priču, a sa druge politički triler kao zahtevnu žanrovsku formu. Nadam se da će se ovaj poprilično interesantan miks dopasti publici, kazao je Mićanović.

Lik Katarine Konstantinović u filmu timači mlada glumica Jana Ivanović. Za svoju ulogu kaže da je zanimljiva jer je reč o intrigantnom i jakom ženskom liku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar