Premijere na 9. Internacionalnom festivalu kamerne muzike Convivium Musicum

Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum na najbolji način afirmiše grad Kragujevac, jer okuplja mlade i iskusne umetnike sa međunarodne scene, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Organizatori festivala imaju spoznaju važnosti pozivanja i dovođenja umetnika koji imaju kvalitet, koji su relevantni i prate savremene muzičke tokove, a to je upravo ono što mladi i traže. Grad Kragujevac je univerzitetski centar i ovo je način da se, prateći savremene muzičke tokove na međunarodnoj sceni, kragujevačka publika upozna s njihovim dometima. Ovo je veoma važan festival koji je svojim ugledom, kao i kontinuitetom, upotpunio muzičku scenu Kragujevca, istakao je Bjeletić.

Tokom četiri festivalske večeri, u skladu sa osnovnom idejom naše manifestacije, imaćemo mnogo toga premijernog, kazala je Jovana Radovanović, predsednik Organizacionog odbora Festivala. Predstaviće nam se umetnici iz Italije, Austrije, Grčke, Rumunije, Velike Britanije i Srbije. Na otvaranju festivala nastupiće italijanski kvartet klarinetista koji ima uspešnu internacionalnu karijeru, a prvi put nastupaju u Srbiji. Na drugom koncertu će se predstaviti austrijski klavirski Trio Immersio, koji je svojim dugogodišnjim negovanjem kamernog muziciranja zauzeo vodeću poziciju na muzičkoj sceni Beča. Treće festivalske večeri ćemo uživati u koncertu našeg omiljenog festivalskog ansambla, kada će nam šestoro izvođača po prvi put doneti sazvučje harfe, klavira i gudača. Na zatvaranju festivala nastupiće beogradski ansambl Spectrum, koji će kragujevačkoj publici premijerno doneti multimedijalni koncert i sazvučje harmonike, klavira i udaraljki.

9. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum će se ove godine održati od 19. do 22. septembra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije s početkom od 20 sati. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Grad Kragujevac je i ove godine podržao festival obezbeđivanjem 1,2 miliona dinara za njegovo sufinansiranje. Podršku ovogodišnjem festivalu pružili su i Univerzitet u Kragujevcu, Filološko-umetnički fakultet, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Muzički centar Kragujevac, Studentski kulturni centar, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“, Muzička omladina Kragujevca, portal Prvi Prvi Na Skali i drugi prijatelji festivala.

Post Author: Milan

Ostavi komentar