Poslednji pozdrav Bratislavu Slavkoviću Keši

Poslednjim gromkim aplauzom kakvim se veliki ljudi i glumci ispraćaju i rečima o jednom od najpoznatijih i najomiljenijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnjem članu ansambla Knjaževsko-srpskog teatra, Bratislavu Slavkoviću Keši, oprostili su se danas kolege, prijatelji, Kragujevčani. Komemoracija povodom njegove smrti upriličena je u Teatru, drugoj kući preminulog glumca.

Nakon kraće bolesti, Bratislav Slavković Keša preminuo je u 76. godini života.

U nizu bolnih rastanaka od velikana srpskog glumišta koji su nas zadesili prošle i ove godine, Kragujevac se danas oprašta od doajena naše scene Bratislava Slavkovića – Keše. Pripadao je plejadi glumačkih imena po kojima je naš Teatar poznat i priznat u zemlji i regionu, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Gluma je bila njegov život, a ne životni poziv. Živeo je za svetlost pozornice. Pamtićemo ga ne samo po njegovim maestralnim glumačkim ostvarenjima nego i po vedrom duhu, optimizmu i neposrednosti koju je širio oko sebe na svakom koraku. To se ne uči, sa time se čovek jednostavno rađa, dodao je Petrašinović.

Od glumca su se oprostile kolege i prijatelji a direktor pozorišta Mladen Knežević podsetio je na ostvarene uloge od 1974. godine od kada je započeo svoju profesionalnu glumačku karijeru na daskama kragujevačkog pozorišta.

Samo na sceni matičnog pozorišta ostvario je više od sto uloga u raznovrsnom repertoaru zbog kojih je osvojio brojne nagrade i priznanja. Pamte se njegove uloge Metodija u predstavi “Crnila”, Đure u “Balkanskom špijunu” Kuzmana u “Golubnjači”, Marka Pekara u “Sabirnom centru”, Kapetana Bordira u “Kralju Ibiju”. Poslednja premijerna uloga u Knjaževsko-srpskom teatru bio je Serebrjakov u Čehovljevom “Ujka Vanji” 2017. godine. Bratislav Slavković Keša dobitnik je Prstena sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu 2018. godine. Između ostalih, 1985. godine dobio je i Nagradu Kulturno-prosvetne zajednice Grada Kragujevca za glumačka ostvarenja te Pečat grada Banje Luke za ulogu Čapajeva u predstavi “Ruženje naroda u dva dela” na Teatar-festu “Petar Kočić”, kazao je direktor Knežević.

Igrao je u svim medijima, na radiju, filmu, televiziji. Na filmu je debitovao 1979. godine u “Žestokim godinama” Živka Ristića, a sve do pandemije aktivno je snimao za domaću televizijsku i serijsku produkciju. Ostvario je uloge u brojnim domaćim serijama “Srećni ljudi”, “Selo gori, a baba se češlja”, “Moj rođak sa sela”, “Ravna Gora”, “Ubice mog oca”, “Sinđelići”, “Urgentni centar” i dr.

Uz slike i inserte na velikom platnu iz pozorišnih predstava u kojima je Keša igrao, glumci Nenad Vulević, Čedomir Štajn i druge kolege pročitali su izbor telegrama saučešća upućenih Knjaževsko- srpskom teatru i porodici.

Bratislav Slavković Keša sahranjen je 5. jula na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar