Ozvaničena saradnja između Centra slovenskih kultura iz Moskve i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“

U okviru projekta Rusko-srpska književnost za decu koji zajednički realizuju Udruženje građana „Ekspres“ i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „Mir“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, danas je potpisan Sporazum o saradnji između Centra slovenskih kultura Sveruske državne biblioteke za stranu književnost M.I. Rudomino iz Moskve i Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Kragujevca. U prostorijama ogranka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Staroj radničkoj koloniji, Sporazum o saradnji su potpisali Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Elena Pavlovna Marčenko, rukovodilac Centra za slovensku kulturu iz Moskve.

Cilj ove saradnje je razvoj i jačanje rusko – srpske saradnje i razmena iskustava i dobre prakse dve biblioteke u oblasti književnosti za decu.

Potpisivanju Sporazuma, u ime grada prisustvovale su Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Elena Pavlovna Marčenko istakla je da ovaj Sporazum znači zvaničan početak saradnje između Centra slovenskih kultura i kragujevačke biblioteke i da podrazumeva iskazanu dobru volju sa obe strane za dugoročnom saradnjom na različitim projektima iz oblasti kulture i razmenom stručnih iskustva i dobrih praksi.

Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje istakla je da se oseća privilegovano što prisustvuje ozvaničenju ovakve saradnje koja je višestruko korisna kako za zaposlene u bibliotekama, tako i za korisnike, od najmlađih do najstarijih, kao i za grad.

Nakon potpisivanja Sporazuma organizovana je stručna onlajn debata na temu „Razvoj stručnih kapaciteta, zaposlenih, kroz razmenu znanja, iskustava i primera dobre prakse“u kojoj su učestvovali predstavnici ruskih institucija kulture: Ruske državne dečje biblioteke iz Moskve, Centra za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog” iz Voronježa, Autonomne neprofitne organizacije za pomoć u realizaciji istorijskih, kulturnih programa i projekata “Kulturna ideja” iz Moskve i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar