Otvorena izložba “Jovan Dučić – Svom milom Trebinju- tragom jedne vizije“

U Zgradi okružnog načelstva u Kragujevcu, otvorena je izložba iz Legata Muzeja Hercegovine u Trebinju „Jovan Dučić – Svom milom Trebinju tragom jedne vizije“.

Prostor je idealan za ovakvu vrstu izložbi i veoma sam zadovoljna zbog toga. Kragujevčani i gosti Kragujevca će u narednih mesec dana imati priliku da vide i saznaju mnogo toga o čoveku širokog interesovanja kao što je bio Jovan Dučić, kazala je Ana Petrović, član Komisije Privremenog organa Grada Kragujevca.

Poznatiji kao pesnik, književnik ali i diplomata, prvi ambasador Kraljevine Jugoslavije, Jovan Dučić je bio i veliki kolekcionar i zadužbinar. Tokom svoje ambasadorske službe, prikupio je značajnu arheološku, umetničku zbirku koja je danas stalna postavka Muzeja Hercegovine.

Izložbom Dučića prikazujemo kao velikog eruditu, zaljubljenika u umetnost ali i svojevrsnog kustosa muzeja, s obzirom na to da je vodio inventarnu knjigu. Jovan Dučić nije kolekcionar koji je slučajno prikupljao predmete već probrano, istančanim ukusom u saradnji sa mnogim slikarima, umetnicima i učenim ljudima onoga vremena, birao i otkupljivao određena umetnička dela, kaže Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Postavku iz legata Jovana Dučića u Zgradi okružnog načelstva u Kragujevcu, ambijentu koji  postaje svojevrsni izložbeni prostor posetioci će moći da pogledaju do 20. januara, radnim danima od 17 do 20 i vikendom od 11 do 14 časova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar