Otvaranje 15. međunarodnog Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u nedelju 20. avgusta

U Kragujevcu se od 20-24. avgusta održava 15. međunarodni Festival kamernih horova i vokalnih ansambala, koji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture uz podršku grada Kragujevca realizuje Muzički centar.

Muzički centar je od 2011. godine preuzeo organizaciju međunarodnog Festivala horova i kamernih ansambala, kazala je direktorka Muzičkog centra Jelena Stanić Stefanović, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program festivala i dodala da je uz podršku grada organizovan na najbolji način, imajući u vidu da iz godine u godinu raste broj učesnika i sada ih ima oko 250.

Osnivač i umetnički direktor Festivala dr prof. Miloje Nikolić istakao je da je manifestacija od kulturnog značaja i da će svaki hor nastupati na različitim mestima u gradu počev od Prve kragujevačke gimnazije, Saborne crkve, Doma omladine, hola Druge kragujevačke gimnazije i u kući Đure Jakšića. Svečano otvaranje Festivala je u nedelju u 20:30 ipred Prve kragujevačke gimnazije koji će otvoriti Frank Lenen, kompozitor i dirigent iz Nemačke, dok je nosilac projekta hor „Liceum“ .

Sekretar Međunarodnog festivala Neda Matijević Anastasijević kazala je da će se popodnevni prateći programi održavati u kući Đure Jakšića od 21-23. avgusta. U ponedeljak je promocija zbirke aranžmana za dečiji hor čuvenog kompozitora i dirigenta Jovana Adamov. U utorak od 14-16 sati, predviđena je horska proba, koja će biti otvorena za javnost a ujedno i promocija aranžmana evergrin muzike Đorđa Berovića dirigenta, kompozitora i aranžera iz Srbije. Od 17 sati istog dana biće promovisana knjiga novinarke iz Bugarske Jordanke Doneve o Balkanskom predsedniku horskog foruma Emilu Janevu.

Horovi iz Makedonije, Turske i Srbije, gostovaće i u Aranđelovcu i Gornjem Milanovcu.

Inače, Festival kamernih horova i vokalnih ansambala koji se organizuje bijenalno, u neparnim godinama od 2017. postao je deo Evropske asocijacije festivala (EFFE).

Kompletan program Festivala možete pogledati na sajtu Muzičkog centra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar