“Noć srpskog filma” u Cineplexxu

U okviru nove jednodnevne manifestacije koja će se na inicijativu Filmskog centra Srbije, a u partnerstvu sa više od četrdeset lokalnih bioskopa održati 5. juna u 32 grada u Srbiji, na programu će biti četiri dugometražna igrana filma i isto toliko kratkih filmova. U Kragujevcu će manifestacija biti održana u bioskopu Cineplexx u Plazi.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

Cena pojedinačne ulaznice za filmove u toku „Noći sprskog filma“ je 100 dinara.

U toku jedne večeri, u više od četrdeset bioskopa, biće prikazani najgledaniji domaći filmovi: “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova, “Kralj Petar I” Petra Ristovskog i dečiji film “Zlogonje” Raška Miljkovića.

Film Južni vetar govori o životu Petra Maraša, pripadniku beogradske automobilske mafije, koji napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Taksi bluz je romantična komedija a istovremeno i uzbudljivi road movie. Glavni junak ove priče je Marko (42), simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije avanture pratimo tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem.

Film Kralj Petar I vodi nas u vreme kada se Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Film Zlogonje je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu.

Takođe, u okviru manifestacije, biće prikazana i četiri kratkometražna filma, podržana sredstvima Filmskog centra Srbije, i to: igrani film „Mališan“ Danila Bećkovića, animirani film „Eho“ Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarni „Isti“ Dejana Petrovića, i kratki studentski film „Šafarikova 19“, Lane Pavkov

Post Author: Milan

Ostavi komentar