Nikolov-Ivanović Quintet u SKC-u

Nikolov-Ivanović Quintet nastupa u Kontakt galeriji SKC-a u subotu, 28.aprila u 22 časa. Petočlani sastav pijaniste i kompozitora Vladimira Nikolova i bubnjara Srđana Ivanovića kao da pokušava da pruži odgovor na ovo pitanje. Dvojica balkanskih muzičara mlađe generacije, sa respektabilnim inostranim karijerama, prave su muzičke persone za ovakav opit. Dok je Nikolov istaknut u radu sa svetskim orkestrima i ansamblima, aktivan i na filmskim projektima poput dobitnika Oskara “The Artist”, Ivanović je nešto aktivniji u manjim formacijama. Ovdašnja publika ga poznaje kao lidera benda Blazin’ Quartet koji je više puta dolazio u Srbiju, predstavljajući originalnu autorsku viziju spajanja modernog evropskog džeza sa balkanskim uticajima.

Sam bend je sačinjen od nekoliko vrhunskih muzičara mlađe generacije s ovih prostora, trojice njihovih kolega iz studentskih dana u Amsterdamu – Mihail Ivanov (Bugarska), Kristijan Mlačаk i Lukа Ignjatović.
Naziv projekta „Artistry in Broken Rhythm“ (umeće u izlomljenom ritmu) je omaž legendarnom albumu Stena Kentona, nagoveštavajući i Ivanovićeve savremene ritmičke strukture, kao i iste takve aranžmane i kompozicije Nikolova. Umesto aranžiranih standarda na kakve smo navikli od tradicionalnih bendova, ovaj ansambl donosi svež i originalan pristup „staroj“ muzici.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar