Naučni skup: „80 godina od izbijanja II svetskog rata na prostoru Jugoslavije i stradanja grada Kragujevca: Novi pomaci ili revizije istorije”

Naučni skup pod nazivom „80 godina od izbijanja Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije i stradanja grada Kragujevca: Novi pomaci ili revizije istorije” održaće se sutra od 10 časova u svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, u organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i u saradnji sa Institutom za noviju istoriju Srbije.
Osamdeset godina od početka rata na prostoru Jugoslavije i kragujevačkog stradanja, kada gotovo i nema više živih učesnika događaja, povod je da se okupe istoričari koji bi predstavili nove pomake u našim znanjima o najdramatičnijem periodu dvadesetog veka. Ova značajna godišnjica, nažalost, obeležena je u svetu novim interpretacijama i nekim drastičnim promenama u ocenama uzroka i posledica Drugog svetskog rata. Sa novim naraštajem istoričara otpočela su istraživanja na manje poznatim aspektima Drugog svetskog rata i ovaj naučni skup je prilika da se neki od rezultata tih istraživanja izlože.
Na otvaranju skupa učestvuju dopisni član Miloš Đuran, upravnik Centra; prof. dr Nenad Filipović, rektor; mr Miljan Bjeletić, gradski većnik za kulturu i dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije.
Naučni skup na Univerzitetu u Kragujevcu okupiće dvadesetak eminentnih istoričara i teoretičara iz Beograda i Kragujevca, čiji će radovi i saopštenja biti štampani u istoimenom zborniku.
Podršku organizaciji skupa dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Grad Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar