Modni atelje – Izložba kostima po u uzoru na XIX vek

U Kragujevcu, u DKRC “Supermama” se u petak, 14. decembra 2018. godine, sa početkom u 19 časova otvara izložba ručno izrađenih kostima osmišljenih i kreiranih u radionici primenjene umetnosti “Modni atelje – moda po uzoru na XIX vek”.

Cilj projekta podržanog od strane Skupštine grada Kragujevca bio je da polaznike osposobi u izradi savremenog kostima po uzoru na kostim XIX veka sa područja Kragujevca, tadašnje prestonice Srbije.
Na taj način je bilo omogućeno unapređenje savremenog umetničkog stvaralaštva polaznika koji su bili uključeni u celokupan proces stvaranja vizuelne umetnosti, te su polaznici za protekla tri meseca prošli sve korake potrebne za izradu kostima, sve od teoretskog predavanja, skiciranja, veza, krojenja i šivenja.

Proces je podrazumevao i reviju sašivenih modela, kao i postavljanje same izložbe. Novonastali kostimi su aktuelizacija nekadašnjeg kostima i u potpunosti proizvod inspiracije, mašte i talenta samih polaznika.

Radionicu su vodile istoričarka Roksanda Aleksić, opisujući način života Kragujevčana u pomenutom periodu, primenjena umetnica Maga Nikić, koja je govorila o delovima narodne nošnje, dok su kostimografkinja Alina Linkova i Irena Jovanović pomogle polaznicima da prođu kroz ceo proces stvaranja kostima, počevši od skiciranja, veza, krojenja do šivenja.

Projekat su pomogli Narodni muzej Kragujevac, Udruženje “Art mania”, butik italianske obuće “Perfetto”, studio “Wedding solution Serbia”, studio “Naš krojač, studio “Lolita” i dr.

Organizator projekta je DKRC “Supermama”.

DKRC “Supermama” osnovan je 2015. godine sa ciljem organizovanja događaja iz oblasti kulture i umetnosti, a u svrsi promovisanja kulture i kulturnog stvaralaštva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar