Kragujevac trodnevnim programom obeležava Sretenje

Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar, obeležava se svečano i u Kragujevcu.

Obeležavanje Dana državnosti Srbije u Kragujevcu počelo je juče koncertom “U susret Sretenju”, koji je u Prvoj gimnaziji upriličio Mužički centar. Program je nastavljen danas obeležavanjem 105. godišnjice smrti dr Elizabet Ros, a u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba “Freske Kosova i Metohije”.

Centralna manifestacija obeležavanja „Dana državnosti“ je tradicionalna Svečana akademija povodom Sretenja, koja će biti održana sutra od 9 časova u zdanju Stare Skupštine. Prvo će se prisutnima Sretenjskim govorom obratiti gradonačelnik Radomir Nikolić a zatim sledi Sretenjska beseda Dragana Stanića predsednika Matice srpske. U okviru umetničkog dela programa biće izveden igrokaz “Narode srpski! Ljubezna braćo moja“, po motivima tekstova M. Vitezovića, D. Ilića, D. Popovića i M. Jeremića, koji je adaptirao i režirao Marko Misirača.

Prazničnom programu priključio se „Knjaževsko-srpski teatar“ obeležavanjem 185 godina od svog osnivanja, pa će sutra od 20 časova biti upriličena svečanost, koja će započeti vatrometom, a nakon premijernog izvođenja predstave “Briši od svoje žene” Reja Kunija, u režiji Ferida Karajice, biće dodelјene tradicionalne nagrade: Statueta Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji kostimografkinji Milanki Berberović, Prsten sa likom Joakima Vujića za doprinos razvoju Knjaževsko – srpskog teatra biće uručen kostimografkinji Jeleni Janjatović , kao i Godišnje nagrade pozorišta glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

Post Author: Milan

Ostavi komentar