Izložba „Ornamentima obasjana prošlost“ autora Milovana Arsića u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u sredu 27. marta, sa početkom u 12.00 časova biće otvorena izložba Ornamentima obasjana prošlost, autora Milovana Arsića, akademskog slikara.
Izložbu čine table ornamenata srpskih srednjovekovnih manastira koje je na terenskim istraživanjima i beleženjima preslikao Milovan Arsić, po narudžbini Muzeja primenjene umetnosti. Izložba Ornamentima obasjana prošlost, Biblioteke Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača (Učiteljskog fakulteta) predstavlja revitalizaciju prethodnih izložbi proširenu ornamentima koji ranije nisu izlagani. Kompletna postavka je omaž profesoru Arsiću koji je svojim višedecenijskim radom ostavio neizbrisiv trag na generacije učitelja i razvoj samog Fakulteta.
MILOVAN B. ARSIĆ (1927-2000) rođen je u Opariću. Studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio postdiplomske studije na odseku za fresku i mozaik. Bio je član ULUS-a i ULUPUDS-a, profesor na Pedagoškoj akademiji, kasnije Učiteljskom fakultetu, i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U oblasti likovnog stvaranja prvo se afirmisao kao ilustrator. Ilustrovao je više od 130 knjiga i školskih udžbenika a nekoliko godina radio je kao profesionalni ilustrator u Nedeljnim informativnim novinama. Iz njegovog slikarskog opusa izdvojila su se dela “U slavu Pikasa” i “Ratnik mira” koja nesumnjivo pripadaju opštoj baštini savremenog srpskog slikarstva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar