Izložba Kristine Pirković u Galeriji RIMA

Večeras od 19 časova, kragujevačka Galerija RIMA otvara izložbu slika mlade umetnice Kristine Pirković. Slike iz najnovijeg ciklusa radova koje premijerno predstavlja u Kragujevcu inspirisane su apokaliptičnim duhom pesme „Očekujući varvare“ Konstantina Kavafija.
U grotesknim figurama vođe i vladara okruženim Kristininim prepoznatljivim ikonografskim bestijarijem fantastičnih i košmarnih stvorenja i zloslutnih životinja, umetnica nudi iskaz o stanju savremenog čoveka i posledično savremenog društva. Kako sama navodi „u pitanju je nesnađeni čovek koji svojim postupcima neopozivo krči put globalnoj društvenoj i moralnoj dekadenciji. Kao posledicu dobijamo okruženje lišeno empatije u kojem je bizarnost legalizovana, pa čak i tražena.” Pasivne i bezvoljne, figure Kavafijevih senator savremenog doba, uronjene su u beživotne pejzaže i scenografije napuštenih i urušenih građevina – u potpuno statičnu atmosferu tavorenja i prepuštanje talasu beznađa. Stanje u kome se čovečanstvo nalazi istaknuto je atmosferom tame i noći, jer, kako Kristina zaključuje, „taj mrak pripada svima, svakom pojedincu koji je pogođen dekadencijom ovog doba.”U njenom slučaju košmarna atmosfera noći bila je povod da poslednjom serijom radova iskorači smelije u područje boje, i to sugestivnih i simboličnih nijansi plavog.
Izložba je otvorena do 1. novembra 2021.

KRISTINA PIRKOVIĆ(1991)

Osnovne i master studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, 2014. i 2015. godine. Član ULUS-a od 2018. godine.
Priredila je petnaest samostalnih izložbi, među kojima: 2021. Beograd, Galerija Haos, Trilogija o Nevidljivom, izložba crteža; 2019. Pariz (FR), Galerija Boris, Breviarium, izložba slika i crteža, Budva – Stari grad (CG), Moderna galerija „Jovo Ivanović“, Physica Curiosa, izložbaslika i crteža, Beograd, Galerija ULUS, O zapovestima i padu, izložba slika i crteža; 2018. Novi Sad, Klub tribina mladih – Kulturni centar Novog Sada, izložba radova na papiru
Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima: 2021. Druga nagrada za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd; 2014. Nagrada za najboljeg studenta Filološko-umetničkog fakulteta, univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, smer zidno slikarstvo; 2013. Pohvala za crtež Fondacije Vladimir Veličković, Galerija Haos, Beograd.

Post Author: Milan

Ostavi komentar