Gran prix Salona antiratne karikature posle 30 godina ponovo u Kragujevcu

Gran prix Vesnik mira“ i novčana nagrada od 1 500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „kurira mira“ odlukom međunarodnog žirija 22. Salona antiratne karikature kojim je predsedavao Ištvan Kelemen, karikatiurista iz Mađarske, pripala je Mileti Mići Miloradoviću, Kragujevčaninu, višestrukom dobitniku nagrada salona i drugih prestižnih nagrada iz sveta karikature.

Još 1981. godine kada je počeo salon postojale su primedbe zašto da to bude antiratni konkurs jer u to vreme ratova nije bilo, kaže Mića Miloradović ovogodišnji dobitnik gran prija, međutim, vrlo brzo se pokazalo da je postojala itekakva potreba za tom vrstom angažmana pa do danas,. Posao karikaturiste je da nas slika kad mi ne želimo, kad se krijemo i lažimo sami sebe pa tako je nama karikatuuristima pripalo da smo savest čovečanstva, poručio je Mića i dodao da je karikatura humana stvar i pokušava da zaustavi  zlo. Svih ovih godina slikam svakodnevno, antiratne teme dominiraju, a nagrađenu karikaturu imam već godinu dana i nigde je nisam objavio, čuvao sam je za Kragujevac jer je to grad iz kojeg treba da se predstavi svetu a otprilike sam procenio jačinu, kaže poznati Kragujvčanin.

Prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra i Zlatnu plaketu, koje dodeljuje pokrovitelj Salona grad Kragujevac osvojio je Mihai Boboc karikaturista iz Rumunije. Druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su  Valeri Tarasenko iz Rusije, a treća nagrada od 500 evra i Bronzana plaketa  karikaturisti Mladenu Đuroviću, Srbija.

Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Vladimiru Kazanevskom iz Ukrajine,  nagradu grada Ingolštata iz Nemačke dobija Jovo Škomac, Srbija, grada Bielsko-Biala – Liviu Stanila, Rumunija, grada Sirena – Fan Linato, Kina, grada Piteštija iz Rumunije dobija Nedeljko Ubović, Srbija, a grada Karara – Peshov Roman, Rusija.

Diplome Salona žiri je dodelio: Maidu Aminiu, Iran, Lucu Vernimmenu, Belgija, Benjaminu Alš Aliju, Iran, Mahdeinu Sabbaghkaru, Iran i Jorge Sanchez Arnasu, Kuba

Na konkurs 22. Salona antiratne karikature pristiglo je 1.008 radova 427 autora iz 47 država sa svih kontinenata, kaže Ištvan Kelemen, predsednik ovogodišnjeg salona koji je ocenio da je antiratna tema uvek aktuelna naročito danas kada smo okruženi ratovima, pretnjama ratova a karikature nose značajnu poruku i kao takve se odražavaju na sve aspekte i forme umetnosti,

Žiri, u čijem sastavu su bila četvorica poznatih karikaturista, od kojih trojica ranijih dobitnika nagrada na Salonu, a sva četvorica pobednici prestižnih festivala karikature, ističe uspeh XXII salona, kako po broju odazvanih autora i prispelih radova, tako i po kvalitetu karikatura, svedočeći time univerzalnost i, na žalost, još uvek aktuelnost antiratne teme. Sve to govori o snazi misije mira koju Salon promoviše.

Izložba radova 22. Salona biće otvorena 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“ u Muzeju ‘’21. oktobar’’, a zatim  kreće u turneju i obilazak gradova u Srbiji i Evropi. Izložbu prati katalog nagrađenih i nešto više od 90 radova koje su članovi žirija izabrali.

Post Author: Milan

Ostavi komentar