6. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF od 9–12. decembar 2021.

Šesto izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održaće se u Kragujevcu od 9. do 12. decembra 2021. Poveži se filmom! je ovogodišnji slogan Festivala. ŠIFF je manifestacija koja svojim programom teži da oslika savremeni trenutak. Nakon izolacije i otuđenosti koju nam je pandemija donela, kroz program koji je koncipiran da u fokus stavlja gledaoca, želimo da publiku ponovo povežemo sa aktuelnim idejama i pitanjima koje savremeni film stavlja pred nas.

Koncept festivala je takav da želimo da radimo na razvoju i građenju publike, ali i podstaknemo publiku na aktivno učestvovanje, promišljane i stvaralaštvo u filmskoj umetnosti. Nakon filmskih projekcija publika će moći da razgovara sa rediteljima i glumcima. Posetioci na 6. ŠIFF-u mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Na VI izdanju ŠIFF-a će biti dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću (jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting“). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije. Po prvi put na VI ŠIFF-u će biti organizovan master class montaže.

Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1945-1970. biće postavljena od 9. do 12. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru biće organizovana i radionica za najmlađe „Nacrtaj svoj film“ gde ćemo najmlađu publiku upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine smo uspeli da obezbedimo novčanu nagradu za pobednika 6. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Knjaževsko-srpskog teatra po ceni od 300 dinara za pojedinačne projekcije, 600 dinara dnevna ulaznica, 1.000 dinara komplet za sve projekcije.

Za srednjoškolce je ulaz besplatan na projekcije od 16 i 18 časova (uz đačku knjižicu).

Ulaz na prateći program je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status 1 od 7 festivala od nacionalnog značaja. Odlukom lokalne samouprave projekat ŠIFF našao se na listi manifestacija  od značaja za kulturu  grada Kragujevca.

Organizator sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid-19. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, i da se pridržava propisanih mera.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

Više informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.siff.rs i društvenim mrežama www.facebook.com/siffkragujevac , www.instagram.com/siffkg/ .

Program :

Post Author: Milan

Ostavi komentar