6. ŠIFF – Poveži se s filmom

Šesti Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) održaće se u Kragujevcu od 9. do 12. decembra. Poveži se s filmom slogan je ovogodišnjeg ŠIFF-a u organizaciji Art Kvarta pod pokroviteljstvom grada, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada.

Ovaj Festival će u budućnosti biti praznik za sve nas koji živimo u ovom gradu ali i za publiku iz drugih sredina. Naša želja je da Kragujevac bude nova međunarodna filmska stanica sa koje će mladi budući priznati reditelji dobijati vredna međunarodna priznanja, kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Grad je od samog početka održavanja festivala, 2016. Godine, prepoznao njegov značaj, kapacitet i ulogu na kragujevčakoj kulturnoj sceni i izdašnim finansijskim sredstvima podržava realizaciju. Promišljeno smo donosili ispravne odluke jer Festival doprinosi unapređenju kulturne raznolikosti što je opredeljenje grada i kao takav prepoznat je i od strane Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije. Od ove godine pripojen je i porodici sedam filmskih internacionalnih festivala koji se održavaju u Srbiji i na taj način afirmiše grad i filmsku umetnost u gradu, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Program ŠIFF-a obuhvata 15 dugometražnih, 4 kratka filma, master klass montaže, gostovanja reditelja i glumaca, izložbu filmskih plakata.

Glavni program obuhvata 15 dugometražnih filmova od kojih je 13 debitantskih u takmičarskoj selekciji iz Srbije, Nemačke, danske, Franscuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će u revijalnom delu biti filmovi Majstor i Margarita i Oaza, dobitnici AFIFS nagrade za montažu, najavila je Verica Nerić, direktorka festivala.

Na šestom izdanju ŠIFF-a biće dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću, jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting”. Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Otvaranje je zakazano za četvrtak u 20 sati i projekciju filma Jedini izlaz a festival 12. decembra zatvara film Prolećna pesma i proglašenje pobednika 6. ŠIFF-a. Publika je ta koja će odlučiti pobednika dugometražnog filma, rekla je Nerić.

Prateći program tokom festivala besplatan je za sve posetioce i ono što se izdvaja je izložba filmskih plakata’’Tragovi jednog vremena’’ Filmskog centra Srbije u Big Fešn Centru. Na ovaj način želeli smo da uključimo što više Kragujevčana u festivalsku atmosferu i zato organizujemo u tržnom centru, istovremeno uključujući i najmlađe sugrađane radi stvaranja nove publike, kaže Damjana Jovanović, koordinatorka Festivala.

Projekcije filmova tokom četiri večeri ŠIFF-a su na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar