Sećanje na 1300 kaplara

Polaganjem venaca kraj spomenika “1300 kaplara“ odata je pošta žrtvama Skopskog đačkog bataljona, nesvršenim oficirima Vojne škole koji su se odazvali pozivu države da pruže podršku  srpskoj vojsci na frontu na Kolubari.

Danas smo na mestu koje je važno za srpsku istoriju, na putu kojim su 1300 kaplara prošli da brane Srbiju u trenucima kada je to bilo najpotrebnije srpskoj vojsci, kazao je Predrag Stevović, član Privremenog organa Grada Kragujevca. Mladići, nesvršeni vojni oficiri stali su na branik otadžbine i dali svoje živote da bismo mi danas bili slobodni. To govori da smo mi slobodarska nacija, da cenimo slobodu više nego svoj život, dodao je on i istakao da zato i jesmo veliki narod. Ne zbog veličine teritorije, ni broja stanovnika, već zbog onoga što smo spremni da uradimo da bismo odbranili svoju čast, obraz i slobodu, poručio je Stevović.

U ime grada, venac kraj spomen obeležja u Šumaricama, položili su članovi Privremenog organa Predrag Stevović i Ivica Samailović, zatim delegacija Vojske RS, predstavnici SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 “Vojvoda Radomir Putnik“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar