Sajam knjiga „Književna zona“ od 11. do 15. maja u Kragujevcu

U organizaciji Šumadija sajma, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Ustanove kulture „Koraci“, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u Pešačkoj zoni od 11. do 15. maja biće održan prodajno – izložbeni Sajam knjiga „Književna zona“. Posetioce očekuju razne promocije najnovih izdanja, a ljubitelji pisane reči tokom Sajma knjiga imaće priliku da se sretnu i sa brojnim književnicima.

Želeli smo ove godine da izađemo iz Šumadija sajma u nove prostorne celine i da se publici predstavimo u drugačijem izdanju i lepšem ambijentu, istakao je najavljujući Sajam Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Od suštinskog je značaja da Kragujevac ima Sajam knjiga poput Beograda i Novog Sada, jer ovde postoji čvrsto uporište kada govorimo o kulturnom identitetu grada. Pozivamo se na tradiciju i na istorijske činjenice kao što su osnivanje Kragujevačkog čitališta ili štampanje prvih Novina srpskih, tako da su to primarni razlozi zbog čega želimo da organizujemo Sajam knjiga koji bi u perspektivi trebalo da ima veliki značaj za Šumadija sajam.

U prethodnom periodu podržali smo veliki broj novih naslova kragujevačkih autora i jedan smo od retkih gradova koji u tom pogledu beleži određene pomake, poručio je Miljan Bjeletić. Verujem da ćemo sve sadržaje koji su planirani tokom Sajma knjiga da prezentujemo na pravi način i time upotpunimo kulturnu scenu grada.

U prethodne tri godine, Ustanova kulture Koraci – osnovana sa težnjom da razvija književno stvaralaštvo u našem gradu i nastavi Miloševu knjigopečatnju, raspisala je tri konkursa za književno stvaralaštvo na koji se javio veliki broj kragujevačkih književnika, rekao je direktor Zlatko Milojević i istakao da je štampano 70 novih naslova. Te knjige nisu imale sreću da budu javno promovisane zbog pandemije. Održano je dosta onlajn prezentacija, ali ovog puta svih 70 – tak naslova naći će se na štandovima u Pešačkoj zoni.

U nameri da ovu manifestaciju učinimo dostupnijom, prevashodno najmlađim i nastarijim sugrađanima, prema rečima Aleksandra Štajna direktora Šumadija sajma, odlučili smo da Sajam knjiga oraganizujemo u Pešačkoj zoni. U ponudi je veliki broj izlagača, sa sajamskim popustima i do 50 posto. Pored organizatora, u realizaciji učestvuju i druge ustanove kulture tako da posetioce očekuje bogat kulturno umetnički program. Samo na taj način, svi zajedno, možemo uspešno da promovišemo kulturu i književnost a pisanu reč učinimo dostupnom svima, kazao je Štajn pozivajući sugrađane da posete „Književnu zonu“. Radno vreme Sajma knjiga je od 09.00 – 21.00 sat.

U slučaju loših vremenskih prilika, svi predviđeni događaji biće premešteni u galerijski prostor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar