Pre Kiše : Održana manifestacija „Za bezbedan Kragujevac 2022“

Proteklog vikenda u Kragujevcu je u organizaciji NVO Posle kiše održana četvrta po redu sportsko-edukativna manifestacija „Za bezbedan Kragujevac“.
Manifestacija je imala svoj edukativno stručni deo i sportski deo u vidu turnira u fudbalu za decu.
Osim sportskog dela organizovan je i radni sastanaka na kome su pored predstavnika udruženja Posle kiše prisustvovali članica gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, iz lokalne kancelarije zaštitnika građana lokalna ombudsmanka Jelena Milivojević, Snežana Kalajanović i Ivan Kovačević,  Tatjana Spasić iz Savetovališta za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja kao i Nenad Savović ispred Policijske uprave u Kragujevcu. Na samom sastanku čija je glavna tema bila prevencija kriminaliteta kod dece i mladih kroz umrežavanje institucija i organizacija učesnici su mogli da u manje formalnoj atmosferi razgovaraju o aktuelnim problemima sa kojima se susreću a koji su u vezi sa pomenutom tematikom. Učesnici su ukazali na teškoće sa kojima se susreću u radu ali su i predstavili mogućnosti koje imaju kada je u pitanju prevencija kriminaliteta kod dece i mladih.

Glavni utisak sa sastanka da postoji spremnost svih da se zajednički intenziviraju napori ka smanjenu maloletničke delinkvencije i kriminaliteta mladih u Kragujevcu kroz intenzivniju saradnju svih aktera. S tim u vezi donet je zajednički zaključak da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje tima za povećanje bezbednosti dece i mladih i prevenciju kriminaliteta. Zajednički stav svih je da se ne može više čekati tako da će prvi korak biti zakazivanje sastanka na kome će biti i predstavnici drugih institucija i organizacija u gradu koje mogu pomoći u rešavanju ovog sve većeg problema a sa ciljem donošenja i usvajanja lokalnog protokola o intersektorskoj saradnji institucija.

U okviru manifestacije održan je turnir u fudbalu za decu, prijateljske utakmice u malom fudbalu na kojima je učestvovalo nekoliko stotina dece kako iz Kragujevca tako i iz drugih opština. Pobednik ovogodišnjeg turnira bila je ekipa FK Vašarište iz Kragujevca.

Udruženje Posle kiše će i dalje nastaviti da ostvaruje svoj primarni cilj a to je podrška licima nakon izlaska iz zatvora da ne ponove krivična dela ali će sprovoditi i aktivnosti usmerene ka prevenciji kriminaliteta kod dece i mladih sa željom da deca i mladi ne dožive sudbinu kakvu su imali stariji članovi udruženja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar