Oracle u Državnom data centru u Kragujevcu otvara regionalni centar

U Državnom data centru u Kragujevcu, danas je potpisan komercijalni ugovor sa korporacijom „Oracle“, čime ovaj globalni IT gigant otvara prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi. U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, zamenika šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država DŽona Ginkla, direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihaila Jovanovića i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ugovor su popisali u ime korporacije Oracle Kenet Johansen (Kenneth Johansen), potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu, a u ime Državnog data centra Danilo Savić, direktor Data Cloud Tehnology.

Potpisivanje Ugovora sa korporacijom Oracle je mala kruna uspeha naše digitalizacije i pokazatelj svega onoga što možemo i što smo uvek mogli. Ocenivši da je partnerstvo sa Oracle veliko i važno za dalje građenje imidža i kredibiliteta Srbije kao lidera u naprednim tehnologijama, digitalizaciji i informacionim tehnologijama, Ana Brnabić je kazala da Vlada Srbije veruje u domaću pamet, inovativnost, inventivnost, kreativnost, znanje i naš obrazovni sistem.

Uz zahvalnost što jedan svetski gigant ima dovoljno poverenja da ovde čuva svoje podatke i podatke svojih klijenata i da iz Data centra u Srbiji pruža najsofisticiranije usluge za čitavu Jugoistočnu Evropu, premijerka Brnabić je rekla da Oracle ovakve centre u Evropi ima još samo u Londonu, Frankfurtu, Milanu i od danas u Kragujevcu. To je visoko podignuta lestvica i konkurencija sa kojom treba da se borimo u svemu.

Ona je kazala da je u prva dva meseca 2022. godine zabeležen izvoz usluga u IKT sektoru u iznosu od 347 miliona evra. Za prošlu godinu ostvaren je izvoz od milijardu i 860 miliona evra. Prva dva meseca u 2022. godini su za 42,7 odsto bila bolja nego isti period prošle godine, Ove godine očekujemo da, uprkos svim izazovima, jako kompleksnoj situaciji u celom svetu a posebno u Evropi, srušimo sve rekorde i u IKT sektoru ostvarimo izvoz u iznosu od 2,5 milijarde evra, rekla je Brnabić.

Ukupan broj zaposlenih u ovom sektoru je prešao 90 hiljada ljudi, a u poslednje dve godine porastao je za 25 posto. Cilj nam je da privučemo još stranih investitora koji će doći da rade u Srbiji, zato što će je prepoznati kao zemlju sa infrastrukturom za dalji rast i razvoj i državnim rukovodstvom koji u IKT sektoru vidi najveći potencijal za dalji rast i razvoj, poručila je premijerka i najavila da će u julu ove godine biti završena zgrada Data centra namenjena za čuvanje podataka svih naših bezbednosnih struktura. U planu je, dodala je i izgradnja treće zgrade u kojoj će se nalaziti kancelarijski prostor, imajući u vidu da je sve više kompanija koje u Državnom data centru čuvaju svoje podatke, pružaju usluge i koji žele da tu budu i njihovi zaposleni.

Američke najveće IT kompanije nastavljaju da ostavljaju trag u Srbiji. Teme poput upravljanja, e-zdravstva, klaud tehnologije, digitalizacije, integracije sistema i IT bezbednosti sa krajnjim ciljem da se ostvari pouzdana i bezbedna zaštita osetljivih podataka klijenata i građana igraju veliku ulogu u privrednim i političkim odnosima dve zemlje, rekao je zamenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država DŽon Ginkl. U saradnji sa srpskom ambasadom u Vašingtonu očekujemo dolazak još američkih kompanija, dodatnim partnerstvima produbljenje naših odnosa i nadamo se ostvarivanju vizionarskih ideja i inovativnih pristupa, koji će pomoći građanima obe naše zemlje, poručio je Ginkl.

Investicija Oracle meri se u desetinama miliona evra, rekao je dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Potpisanim ugovorom između Oracle i naše kompanije Data Cloud Tehnology koji obavlja komercijalne poslove u data centru podrazumeva se zakup prostora za početak od 120 rek ormana sa mogućnošću proširenja za još 300 rek ormana čime se i Oracle i Republika Srbija pozicioniraju kao regionalni IT lideri“, kazao je Jovanović.

Potpisivanje ugovora sa Oracle je veliki dan i za Srbiju i za grad Kragujevac, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Kada se planirao Data centar niko nije mogao ni da zamisli koliko će to imati veliki impakt na celu Srbiju i Kragujevac, a kada nešto radite na svetskom nivou onda i svetske kompanije dolaze kod vas. Oracle je jedan od najvećih svetskih giganata i pravo je zadovoljstvo da Kragujevac po obimu servisa koji će pružati u klaudu, bude u rangu sa Londonom, Frankfurtom i Milanom. Što više budemo u svemu kao i IT sektoru vizionarski opredeljeni, razvijamo sebe i postavljamo nove kompeticije u odnosu na svetsko tržište mi ćemo postajati sve ozbiljnija država, kazao je gradonačelnik Dašić. Velika je stvar što grad Kragujevac može da ugosti kompaniju ovog ranga zbog čega ćemo podržati i izgradnju novog prostora, kako bi pored toga što koriste usluge Data centra, kompanije koje dolaze mogle ovde da imaju i svoje zaposlene, dodao je Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar