Obeležena godišnjica ustanka protiv fašizma

Polaganjem venaca kraj Spomenika ’’Ranjenik’’ u Velikom parku obeležena je 83. godišnjica od početka oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora u organizaciji GO SUBNOR. U ime Grada Kragujevca venac je položila dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Kragujevac kao slobodarski grad i grad stradalnik negje tradiciju i kulturu sećanja na značajne datume u srpskoj istoriji. Jedan od tih datuma je 7. jul koji se gotovo 50 godina pamtio i obeležavao kao Dan ustanka, dan kada je Žikica Jovanović Španac pucnjem najavio nepokor našeg naroda tadašnjem režimu i buđenju fašizma. Bez obzira na revizionizam, SUBNOR baštini tu tradiciju jer narodi koji se sećaju sveukupne prošlosti i borbe za slobodu su narodi koji imaju i budućnost, istakla je Damnjanović.

Potpredsednik SUBNOR Srbije, Željko Zirojević, naglasio je da ako Srbija nema slobodu i slobodarstvo, rodoljube, patriote i antifašiste, to je kao da je nema.

Vence su još položili i odali počast palim borcima narodonooslobodilačke borbe predstavnici Vojske RS i veterani Policije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar