Edukativna tribina za vozače traktora

Agencija za bezbednost saobraćaja, u okviru kampanje za traktoriste, organizovala je danas u Kragujevcu edukativnu tribinu, na kojoj su vozačima traktora date smernice za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Analizom podataka o stanju bezbednosti saobraćaja uočeno je da su vozači traktora prepoznati kao jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. Prema zvaničnim podacima u poslednje tri godine 78 lica je poginulo u saobraćajnim nesrećama sa učešćem traktora na javnom putu i 86 lica van javnog puta.

Danas smo sa traktoristima iz Šumadije razgovarali koliko je značajno imati zaštitnu kabinu ili sigurnosti ram, koliko je bitno da je traktor ispravan, da je ispravna saobraćajna signalizacija, postojanje žutog rotacionog svetla, kao i table za označavanje sporih vozila itd. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koju Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje za vozače traktora. Ono što je aktuelno su i subvencije za zaštitne ramove. Agencija u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom finansija realizuje projekat u okviru koga će traktoristima biti podeljeno oko 2700 zaštitnih ramova. Osnovna uloga zaštitnog rama je da sačuva život vozaču ili putniku na traktoru ukoliko dođe do prevrtanja traktora ili ukoliko traktor bude učesnik u saobraćajnoj nesreći – kazao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ćurčić se zahvalio lokalnom Savetu za bezbednost i Gradu Kragujevcu na pomoći u organizaciji ove tribine. Prema zvaničnim podacima u Srbiji oko 100 000 traktora ne poseduje zaštitni ram ili kabinu.

Ono što je potrebno prikupiti od dokumentacije da bi se konkurisalo za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktor je očitana saobraćajna dozvola, dokaz da je traktor bar jednom registrovan, slika prednje strane traktora, popunjen obrazac prijave koji se nalazi na sajtu Agencije, potvrda da redovno izmiruje obaveze prema porezu na imovinu i uplatnica od 990 dinara na račun administrativne takse.

Rok za prijavu na konkurs ističe krajem novembra, ali će najverovatnije biti produžen. Konstruisan je univerzalni zaštitni ram za traktore IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

Post Author: Milan

Ostavi komentar