Deset godina postojanja Kutka za kvalitetnije starenje

Svečanom akademijom Kutak za kvalitetnije starenje obeležio je deset godina postojanja i rada. Akademiji u sali Skupštine grada prisustvovali su predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, generalni sekretar Jugomir Miladinović, Upravni odbor i volonteri Crvenog krsta Kragujevac, predstavnici zdravstvenih i institucija socijalne zaštite, gradova prijatelja Ohrida, Subotice, Trebinja, prijatelji i članovi Kutka. U ime grada prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac već čitavu deceniju na odgovoran način se bavi i prepoznaje važan demografski proces, proces starenja. Kroz lepezu usluga u oblasti socijalne zaštite, grad pruža ruku podrške kada je reč o starijim sugrađanima kao i podrškom ovakvom obliku društvenog organizovanja radi unapređenja kvaliteta života starijih, zaštitom i brigom čitave zajednice, rekla je dr Damnjanović. Cilj je da naši stariji sugrađani dožive duboku, kvalitetniju, dostojanstvenu starost. Decenija rada Kutka je decenija svesrdne pomoći i prevazilaženja međugeneracijskog jaza i pokušaja da se uklone stereotipi da starije stanovništvo nije aktivno, istakla je ona i podsetila da je grad Kragujevac jedan od gradova koji je imao dnevni boravak za starije osobe kada je bila sprečena institucionalizacija tokom pandemije. Sve to Kutak izdvaja i čini ga dobrim primerom kako jedna zajednica može delovati i činiti za svoje starije sugrađane, rekla je dr Damnjanović i čestitala jubilej.

Kutak za kvalitetnije starenje je otvoren 2012. godine u okviru projekta koji je Crveni krst sprovodio i partnerstvu sa nevladinom organizacijom iz Holandije. Na početku Kutak je okupljao oko 150 članova, a danas, prema rečima predsednica Veća Kutka, Milke Ignjatović, ima oko 40 aktivnih članova. Očekujemo da nam se nakon pandemije pridruži još članova. Danas slavimo deset godina postojanja i rada a Kutak smo stvorili u predvečerje našeg života i evo dočekali smo i deseti rođendan, istakla je Milka. U Kutku se bavimo aktivnostima koje nas održavaju, osvežavaju, bude u nama ono lepo i ljudsko, čuvaju volju. Pomažemo i mladima i starima onoliko koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. Posebno smo srećni zbog ovog jubileja i što nam se odazvao veliki broj prijatelja i onih koji nas podržavaju. Srećni smo i zadovoljni životom, kazala je Milka Ignjatović i podsetila da je njihova članica dva puta bila učesnica Skupštine u Ujedinjenim Nacijama.

Svetska zdravstvena organizacija je dekadu 2020 – 2030, proglasila dekadom zdravog starenja, kaže Nataša Todorović, stručni savetnik Crvenog krsta Srbije. Kutak za kvalitetnije starenje već čitavu deceniju promoviše zdravo starenje a to pokazuje da su starije osobe i Crveni krst Kragujevac bili kreativni, inovativni i ispred svog vremena.

Aktivnosti Kutka su društvene, kreativne, edukativne, fizičke, zdravstvene. Socijalna uključenost starijih je vrlo važna za njihovo i fizičko i psihičko zdravlje, a s druge strane i mentalno zdravlje. Pored ostalog, edukacija i celoživotno učenje je pokazalo da što se duže uči, duže se i živi a Kutak jeste neki oblik neformalnog učenja, dodala je stručna savetnica CK.

Za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta na akademiji su dodeljeni Srebrni znak i zahvalnice. U Svečanom salonu, povodom jubileja postavljena je izložba ”Prvih deset godina Kutka”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar