Dašić : Prioritet Kragujevca je zeleniji održivi sistem

Odluka o sprovođenju akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ stupila je na snagu. To znači da su investitori koji grade stambeni ili stambeno poslovni objekat u Kragujevcu, od 1. septembra u obavezi da akciju podrže sadnjom jednog stabla za svaki stan ili lokal. Kada je reč o poslovnim objektima propisano je da se akcija podrži sadnjom jednog drveta na svakih 100 kvadrata projektovane bruto površine ukoliko se gradi objekat do 1000 kvadrata. Ako je površina veća od 1000 kvadrata, još po jedno drvo na svakih 500 kvadrata projektovane bruto površine.

Naš prioritet je zeleniji održivi sistem i smatram da kao lokalna samouprava možemo i trudimo se da prednjačimo u čitavom regionu, rekao je u izjavi za Radio televiziju Vojvodine gradonačelnik Nikola Dašić. Čitav set dešavanja, investicija i odluka ide u pravcu da Kragujevčani udušu zdraviji vazduh, da pošumimo naš grad i Šumadiju. Krenuli smo od najvećeg zagađivača u Kragujevcu, a to je Energetika koja decenijama unazad za sistem daljinskog grejanja koristi ugalj. Uspeli smo, uz veliku pomoć predsednika države i Vlade Srbije i EBRD – a, da zamenimo kotlove na ugalj kotlovima na gas, koji je efikasniji i za 70 posto manje zagađuje životnu sredinu.

Nakon toga, grad Kragujevac ušao je u proceduru donošenja odluke o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa. Ta odluka je polovinom godine stupila na snagu, a kontrola počinje 1. januara 2023. kako bi vlasnici ugostiteljskih objekata – restorana, kafana, picerija, pečenjara, ćevabdžinica, pekara… imali šest meseci vremena da ugrade filtere na bazi aktivnog uglja, radi eliminacije neprijatnih mirisa.

Jedna od najlepših i najvažnijih zelenih odluka, imajući u vidu da smo prošle godine izdali blizu 1500 dozvola za izgradnju, je pravilo po kome nijedan investitor ne može da dobije upotrebnu dozvolu dok ne donese potvrdu od gradskog Zelenila, koje funkcioniše u okviru JKP Šumadija, da je izvršena sadnja propisanog broja sadnica. Ako pomnožimo broj stanova koji se svake godine izgradi u Kragujevcu, jasno je koliko ćemo na taj način dobiti novih šuma, koliko ćemo imati čistiji vazduh, poručio je Dašić.

U ovom trenutku pošumljenost teritorije grada Kragujevca je 11 posto, a cilj je 50 posto. Ova odluka značajno će doprineti jačanju pluća grada, kazao je Marko Vujnović direktor JKP Šumadija. Sektor Zelenila je obišao i mapirao ceo grad, tako da tačno znamo gde se koje drvo osušilo, gde bi trebalo popuniti drvorede, gde su potrebni novi. Trudićemo se da u svakom delu grada bude zastupljena velika količina zelenila. Ništa nije prepušteno slučaju. U najgušće naseljenim delovima grada na osnovu rezultata monitoringa koji sprovodi Institut za javno zdravlje sadiće se samo biljke sa najnižim stepenom alergena. Pored toga, važno je da svaka sadnica bude negovana i da je prošla proces stasanja za sadnju. To je veoma važno, kazao je Vujnović i dodao da smo imali dosta donatora koji donesu veoma male sadnice od kojih se bar dve trećine uopše ne primi. Sadnica mora da bude odnegovana, kako bi mogla da bude posađena na određenom mestu, zaštićena i uredno polivana.

Odlukom, koja predviđa da od 1. septembra nema više gradnje bez sadnje, planirano je i kreiranje aplikacije „Vrati dah prirodi – posadi stablo“ dostupne za preuzimanje sa odgovarajućih prodavnica Google Play Store i App Store, koja će sadržati vrste sadnica na raspolaganju, lokacije na kojima se mogu posaditi i njihovu cenu i putem koje korisnik dobija obaveštenje o sađenju odabranog drveta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar