16. zimski dani prosvetnih radnika

Sadašnjost i budućnost obrazovanja i vaspitanja – savremene tendencije u praksi naziv je prvog stručnog skupa u okviru Zimskih dana prosvetnih radnika koji se u organizaciji Centra za obrazovanje, 16. put održavaju u Kragujevcu. Kao odgovor na dinamične promene u obrazovanju korišćenjem informacionih tehnologija, od velikog značaja za prilagođavanje pristupa obrazovanju,  za vaspitače, učitelje, nastavnike, stručne saradnike predškolskih ustanova i osnovnih škola, stručni predavači Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u naredna četiri dana, do 19. januara, održaće obuke i diskutovati na teme funkcionalne pismenosti, razumevanja emotivnih potreba dece i adolescenata, motivacije učenika kao faktora uspešnog učenja, veb alati za unapređenje obrazovnih postignuća učenika, razvijanja funkcionalnih znanja i veština kroz nastavu prirodnih nauka i matematike, učinja kroz igru kao i uloge zajednice profesionalnog učenja vaspitača i nastavnika u procesu tranzicije (dece iz predškolskog u osnovnoškolski sistem obrazovanja).

Tradicija i istorija grada Kragujevca u kome je otvorena prva gimnazija u Srbiji i Licej, preteča univerziteta, a danas kao univerzitetskog centra, pred sve nas stavljaju veliku obavezu da se odnosimo sa odgovornošću i poštovanjem, kazao je član Privremenog organa grada Predrag Stevović, pozdravljajući u ime grada organizatore i učesnike seminara. Tradicija je i najbolji temelj na kome možemo graditi našu budućnost, a budućnost su naša deca, kazao je Stevović. Zbog toga, jedna od najvažnijih investicija za razvoj jednog društva je upravo ulaganje u njegovu budućnost, ulaganje u obrazovanje, a to podrazumeva i profesionalni razvoj nastavničkog kadra. Centar za obrazovanje Kragujevac osnovan je upravo sa tom idejom, da odgovori potrebama zaposlenih u obrazovanju, a odlični rezultati, koje Centar beleži iz godine u godinu, su nešto na šta je grad Kragujevac izuzetno ponosan, poručio je Stevović, član Privremenog organa.

Centar kao organizator stručnog skupa kroz kontinuirane aktivnosti ima za cilj da prosvetne radnike upozna sa najaktuelnijim u obrazovanju i vaspitanju kako bi bili u toku sa tendencijama obrazovnog sistema. Od osnivanja centar napreduje, unapređuje se, menja i evoluira prilagođavajući se trenutku i potrebama zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu, kazao je Nenad Milivojević, vd direktora Centra za obrazovanje Kragujevac. Govoreći o rezultatima Centra, on je podsetio da u okviru Centra funkcioniše i Centar za rad sa talentovanom decom u koji je ove godine prijavljeno preko 180 učenika i Naučni klub. Pored organizovanja brojnih konkursa, takmičenja, radionica, smotri recitatora, učenici kragujevačkih osnovnih škola na republičkim takmičenjima beleže značajne rezultate i nosioci su najviših nagrada, istakao je Milivojević.

Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave Kragujevac je rekao da savremenog prosvetnog radnika posvećenog svom napretku i napretku učenika, uspešnim čine dva segmenta koja su povezana sa mentalnim i opštim zdravljem i učenika i nastavnika. Govoreći o prednostima i manama, značaju i prisutnosti informacionih tehnologija u obrazovanju, Joksimović je istakao da je na prosvetnim radnicima da učenicima pruže podršku ali i održavaju meru u njihovom korišćenju, otvarajući im prostore i mogućnosti  da svoje napredovanje usmere kroz više aspekata i ličnih predispozicija.

Na svečanom otvaranju nastupali su učenici Osnovne muzičke škole “dr Miloje Milojević“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar