SSP Kragujevac : Kragujevac je prioritet delovanja Narodnog poslanika Dalibora Jekića

Povodom pitanja koja je premijerki Ani Brnabić na skupštinskom zasedanju postavio Dalibor Jekić, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor SSP u Kragujevcu :

„Obećanje koje je dao Narodni poslanik pre nego što su otpočela zasedanja Narodne skupštine je bilo da će mu prioritet u svom delovanju biti grad Kragujevac, a posebno ispravljanje nepravde koje je učinjena Prostornim planom 2021-2035.

Na sednici na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila Izbor Vlade RS, Narodni poslanik Dalibor Jekić je  premijerki Ani Brnabić postavio tri pitanja.

Zašto je vlast Srpske napredne stranke Prostornim planom 2021-2035 odlučila da četvrti grad u Srbiji degradira i marginalizuje?

Nacrt Prostornog plana RS nije prepoznao grad Kragujevac kao regionalni centar, već je degradiran u odnosu na prethodne prostorne planove iz 1996. i 2010.godine. Prostornim planom iz 1996.godine grad Kragujevac je bio označen kao jedan od šest makroregionalnih centara. Prostornim planom iz 2010.godine je bio označen kao funkcionalno urbano područje od nacionalnog značaja, a kasnije je unapređen u funkcionalno urbano područje od međunarodnog značaja. Prostronim planom RS 2021-2035 grad Kragujevac gubi svoj rang, nije više u rangu sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom već je sada u rangu sa Leskovcem, Suboticom i Zrenjaninom. Ovo je jako loše i pogubno za grad Kragujevac, imajući u vidu da je Prostorni plan strateški dokument i da određuje dalje pravce razvoja, da će grad Kragujevac kao jedan ozbiljan regionalni centar, ostati slepo crevo za velike infrastrukturne projekte. Očekujem da će ova nepravda prema prvoj prestonici moderne Srbije biti ispravljena, a da grad Kragujevac bude definisan kao urbano područje i da bude u istom rangu sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom.

Zašto Vlada RS nije imala kontakt sa Fiatom u kojem ima 33% udela u vlasništvu?

Razlog zbog čega je fabrika u Kragujevcu došla u krizu jeste i taj što je država imala ignorantski odnos prema Fiatu( FCA Srbija ) bez obzira što je suvlasnik u njemu. Prvi vidljivi kontakt  Vlade RS i Fiata je bio tek krajem 2021.godine, što je frapantno imajući u vidu da se radi o višegodišnjem najvećem izvozniku. Pozdravljam odluku o opredeljivanju sredstava iz budžeta za podsticanje proizvodnje električnog automobila, ali zašto stalno reagujete posledično? Zašto odluku o investiranju u nov model nismo doneli 2014. ili 2015. godine? Da smo tad doneli tu odluku imali bismo nov model , a fabrika u Kragujevcu ne bi bila u krizi. Vi ste uspeli da od najvećeg izvoznika napravite najveći problem.

Kada će otpočeti rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac?

Ukupno su devet puta za poslednjih nekoliko godina Aleksandar Vučić i Ana Brnabić najavljivali početak rekonstrukcije Kliničkog centra, a do današnjeg dana se nije otpočelo sa radovima.

Poslednje obećanje je dao predsednik Aleksanadar Vučić u predizbornoj kampanji 2022.godine, tada je najavio da će rekonstrukcija otpočeti za Vidovdan. Kojeg Vidovdana će se otpočeti sa rekonstrukcijom Kliničkog centra, prema kojem gravitira 17 gradova i opština odnosno 1,8 miliona građana, još uvek ne znamo.

Na postavljena pitanja premijerka nije dala konkretne odgovore, po uobičajenoj praksi je odgovarala šta je htela, tako da je kako ona kaže „Wacker Nelson“(„Wacker Neuson“) dovela ova vlast. Wacker Neuson posluje u Kragujevcu od 2007.godine.“

 

 

Gradski odbor Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar