NS : “ Budžet za narednu godinu antirazvojni „

Povodom predloga budžeta za 2023 godinu, gradski odbor Narodne stranke izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti :

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu smatra da je predlog budžeta grada za 2023. godinu, i pored hvalisanja od strane predstavnika vlast da se radi o razvojnom budžetu, u svojoj biti antirazvojni. Njegovu glavnu karakteristiku, kao i kod prethodnih budžeta grada Kragujevca, usvojenih tokom vlasti naprednjaka, predstavlja nedostatak ozbiljnog plana i izdvajanja na polju kapitalnih investicija. Za pohvalu je duži vremenski rok predviđen za javnu raspravu u odnosu na prethodne godine, ali suština budžeta, oličena u nedostatku razvojne politike i kapitalnim projektima, ostaje ista.

Kao jedan od ključnih kapitalnih projekata, član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić apostrofira rekontrukciju Trga Vojvode Radomira Putnika, pri čemu je za taj projekat budžetom za 2023. godinu predviđen iznos od 350 miliona dinara. Imajući u vidu da je prethodni „grandiozni“ projekat gradskih vlasti, u vidu rekontrukcije zgrade Gradske tržnice, daleko prevazišao predviđeni rok za završetak radova i tako postao svojevrstan „Kragujevački Skadar na Bojani“, s pravom možemo da se zapitamo kakva „sudbina“ čeka i ovaj euforično najavljen projekat gradskih vlasti.

Pregledom kapitalnih rashoda, uviđa se da gradska vlast u svojim strateškim planovima nema izgradnju novih škola, Domova zdravlja, FILUM-a, Narodne biblioteke itd. Uočava se da je i planirana izgradnja novog obdaništa, s tim da nije navedena lokacija na kojoj bi se planirani radovi obavili, tako da ovakva vrsta nedifinisanosti ostavlja sumnju u ostvarivost realizacije projekta.
Na polju ulaganja u agrar, gradske vlasti kao da u stopu prate loš tretman republičkih vlasti prema domaćim poljoprivrednicima. Sredstva predviđena budžetom nisu u skladu sa potencijalom i neophodnim obimom za razvoj agrarne politike.

Iako je napravljen pomak, počev od prošlogodišeg budžeta, kada je nakon šest godina ignorisanja od strane gradske vlasti pod vođstvom naprednjaka, ispoštovana zakonska obaveza u finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa, na delu i dalje imamo mali obim sredstava predviđen za razvoj nezavisnih medija. S obzirom na visinu subvencija koje dobija RTK, trebalo je izdvojiti veća sredstva u odnosu na ona predviđena budžetom za 2023. godinu.

Naime, Radio-televizija Kragujevac dobija 60 miliona dinara što je u suprotnosti sa zakonom. Radi popravljanja užasne medijske slike u ovom gradu, gde godinama nije napravljen korak unapred, predlažemo da se deo novca namenjen Radio-televiziji Kragujevac, u iznosu od 10 miliona dinara, usmeri ka nezavisnim medijima.
Ako posmatramo na gradski budžet kao nešto što pripada svim poreskim obveznicima, u najmanju ruku je nedopustivo da se nezakonito favorizuje samo jedna medijska kuća, koja, po gradskim čelnicima, izgleda jedina ima „tapiju na istinu“. Na ovaj način bi nepravda, čiji smo svedoci godinama unazad, bar delimično bila ispravljena.

Kragujevac, kao univerzitetski, naučni, sportski, industijski i kulturni centar regiona zaslužuje više. Zaslužuje mnogo više kapitalnih projekata u svim sferama koje čine srž razvoja jednog grada. Vođenjem finansija na odgovoran i domaćinski način, kao i kroz temeljan i stručan pristup osmišljavanju i realizaciji vitalnih projekata, naš grad bi u budućnosti mogao da postane bolje mesto za život.

Post Author: Milan

Ostavi komentar