Završen Kragujevački ulični bioskop

Prethodna dva vikenda Kragujevčani su imali priliku da gledaju kultne digitalizovane filmove na otvorenom, ali i da prisustvuju razgovoru sa rediteljima, vode filmske dijaloge i razotkrivaju “mitove antologijskih filmskih ostvarenja”. Naš grad su ovom prilikom posetili najpriznatiji reditelji domaće kinematografije – Jelić, Drašković, Žilnik, Baletić i Karanović.

KUB21 otvoren je projekcijom filma „RAD NA ODREĐENO VREME“ reditelja Milana Jelića! Reditelj koji se retko pojavljuje u javnosti pred kragujevačkom publikom je
otkrio da je živeo u našem gradu, išao u Prvu kragujevačku gimnaziju, pa su prisutni bili zadivljeni i ponosni tom činjenicom. Iako se njegov film bavi ozbiljnim socijalnim pitanjima, sve je to okupano „suptilnim humorom“, pa su se svi „porodično nasmejali“. Bio je to sjajan početak bioskopa na otvorenom, a već druge večeri pušten je film „KO TO TAMO PEVA“, Slobodana Šijana! Iako se Šijan nije pojavio, javio se video pozivom i poželeo publici prijatno veče, a umesto njega gost je bio čuveni harmonikaš Miodrag Mića Kostić, koji je zasvirao i otpevao filmsku numeru „Sviće zora“, posle koje su svi “krenuli za Beograd”. Replike su znali svi u publici od onih najstarijih, do najmlađih, tako da je bilo veselo veče na Đačkom trgu. Prvi vikend KUB-a zatvoren je projekcijom filma „VUKOVAR JEDNA PRIČA“, reditelja Bora Draškovića. Iako „teška ratna priča“ lepe avgustovske večeri privukla je izuzetno mladu publiku koja je film ispratila do samog kraja, a zatim su pitanja postavljali svi – i ratni veteran, i momak iz Sarajeva i mnogi filmofili.

Novi vikend KUB je započeo filmom „RANI RADOVI“ i ugostili su Želimira Žilnika.
Filmsko ostvarenje koje je bilo zabranjivano, reditelj koji se sam odbranio na sudu i cela alegorija koja ovaj film prati, dozvali su pre svega prave znalce i filmofile, koji su izdržali do samog kraja i imali mnogo pitanja upućenih autoru. Čuveni Žilnik je održao pravi Master Class pred kragujevačkom publikom, koja je imala privilegiju da mu se obrati. Veče je začinio i filmski kritičar Miroljub Stojanović, akademski znalac domaće kinematografije, koji je pomogao u razotkrivanju filmskih tajni.
Zatim je usledio „BALKAN EKSPRES“. „Balkan ekspres“ je ponovo vozio, ovoga puta na Đačkom trgu i bilo je prelepo gledati čuvenu ekipu prevaranata po ko zna koji put, ali ovoga puta na otvorenom i na velikom platnu!
Reditelj Branko Baletić je bio raspoložen za mnogobrojna pitanja publike, koju je interesovalo bukvalno sve, od toga zbog čega više ne snima filmove, do toga kako je Toma Zdravković bio njegov izbor i ostale anegdote sa snimanja. Za sam kraj ovogodišnjeg Kragujevačkog uličnog bioskopa film “Petrijin venac” i reditelj Srđan Karanović, koji je nakon projekcije filma razgovarao sa posetiocima bioskopa više od jednog sata.

I ove godine KUB su podržali pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i grad Kragujevac, a organizatori iz Udruženja Forma kulture se zahvaljuju publici i svim sugrađanima i poručuju da do narednog KUB-a gledaju dobre filmove!

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar