„Zašto je poludeo gospodin R?“ najbolja predstava 15. Joakimfesta

Nagrada Gran-pri za najbolju predstavu u celini na 15. Joakimfestu, dodeljena je predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?“, u režiji Boba Jelčića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.
Žiri u sastavu Andrej Mažeri (pozorišni reditelj, Rumunija), Nikola Milojević (glumac Srbija), Ivanka Apostolova Baskar, (vizualni dramaturg, Severna Makedonija, predsednica žirija), jednoglasno je doneo sve odluke, a u obrazloženju Gran-prija naveo je:
„Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma.Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji.
Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance – muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu.
Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka.“
Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeluje se ravnopravno Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rediteljke Sonje Petrović.
„Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici živi brzo umri mlad“, navodi se u obrazloženju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar