XIV Međunarodni festival horova od 20-22. avgusta

U Kragujevcu se od 20. do 22. avgusta održava 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, koji ove godine zbog specifičnih okolnosti ima slogan „Koncepti u doba korone“. Na festivalu će učestvovati tri vokalna ansambla i pet horova od kojih je jedan iz Severne Makedonije, a kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, prvi put pred publikom nastupaće novoosnovani Nacionalni omladinski hor Srbije.

Organizacija ovogodišnjeg festivala je zbog epidemioloških uslova bila malo drugačija nego ranije, ali za godinu dana smo imali mogućnost da se naviknemo i polako pripremimo, imajući u vidu da će festival okupiti oko 150 učesnika, kazao je Filip Tomić, direktor Muzičkog centra koji je organizator ovog muzičkog događaja. Prilikom veoma zahtevne organizacije bilo je mnogo iznenađenja i nepredviđenih situacija i zadovoljstvo je što ćemo uspeti da ugostimo izvođače i kragujevačkoj publici ponudimo festival koji očekuju svake druge godine u avgustu.

Održavanje ovog festivala doživljavam kao pobedu – najpre samih organizatora i učesnika festivala, kao i našeg grada u kojem se ovaj festival internacionalnog karaktera održava, istakao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Slogan „Koncepti u doba korone“ i neizvesnost koja je pratila organizaciju festivala šalju nam poruku i motivišu da predvidimo šta će se dešavati u vremenu koje dolazi i kako ćemo se prilagoditi. Za Kragujevac je to bitno, jer ono o čemu moramo da razmišljamo nije kako smo izgledali juče, već kako će izgledati naša budućnost u godinama koje dolaze. Imajući u vidu tehnološku revoluciju koja je promenila sam život i način poslovanja, a sada imamo i epidemiju zbog koje je sve neizvesno, jedno je sigurno – da će kultura postojati , kao i potreba za kulturnim sadržajima građana Kragujevca i svih ljudi na svetu. Zbog toga ovakve festivale, kazao je Kovačević, grad Kragujevac sa zadovoljstvom podržava i čestita organizatoru što je uspeo da dolaskom hora iz Makedonije održi njegov međunarodni karakter.

Festival horova osmišljen je 1995. godine kao međunarodni festival programskih koncepata. To znači da horovi iz različitih zemalja imaju program koji ima određenu temu, pa je samim tim organizovan čvršće nego običan horski recital, podsetio je Miloje Nikolić, osnivač i umetnički rukovodilac festivala. Ove godine je situacija bila dramatična – horovi su već godinu i po dana zatvoreni, jer su proglašeni ozbiljnim izvorima zaraze i bilo im je doslovno zabranjeno da rade. Uprkos tome, uspeli smo da okupimo zainteresovane učesnike koji imaju programe kakve tražimo, a dolaskom ženskog hora iz Skoplja, uspeli smo da festivalu obezbedimo i međunarodni karakter.

Festival smo nazvali „Koncepti u doba korone“ čime smo hteli da ukažemo na to da su horovi imali malo vremena za vežbanje, da su mnogi ostali bez jednog dela članstva, da je bilo teško dobiti novac za putovanje, ali i preći granicu. Jedino što nije izgubljeno je entuzijazam i mislim da će publika to prepoznati, kao i da će ovogodišnji festival biti praznik muzike, poručio je Nikolić.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za petak, 20. avgust u 19 časova ispred Prve kragujevačke gimnazije. Koncerti će se odvijati na više lokacija: u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, Sabornoj crkvi i holu Druge kragujevačke gimnazije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar