Sve je spremno za Šumadijske dane šljive

U Stragarima se ovog vikenda održava trodnevna manifestacija privrednog poljoprivrednog i turističkog karaktera „Šumadijski dani šljive“, čiji je program danas predstavljen medijima u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Iako se Šumadijski dani šljive sa pauzama održavaju od 2009. godine, ove godine prvi put se organizuju pod pokroviteljstvom i u organizaciji grada Kragujevca, a sa ciljem da se ona obnovi, promoviše na pravi način i zauzme svoje mesto na turističkoj mapi manifestacija Srbije, rekla je predsednica Organizacionog odbora dr Snežana Živanović Katić. Sa svim svojim poljoprivrednim i turističkim potencijalima, kulturno-istorijskim nasleđem i tradicijom Stragari i okolina zaslužuju jednu ovakvu manifestaciju na kojoj se očekuje preko 85 izlagača i preko 400 učesnika programa, što je više nego ikada. Na jednom mestu svi najveći voćari podrudničkog kraja, eminentni stručnjaci koji će predstaviti najnovija dostignuća u voćarstvu, proizvođači rakije, lovci, domaćice koje pripremaju tradicionalna jela i poslastice, preko stotinu dece koja će učestvovati u različitim sportskim takmičenjima, daće svoj doprinos da na najbolji način predstave i promovišu Stragare i ostala sela tog kraja. Uz bogat kulturno umetnički program, u večernjim satima predviđeni su koncerti u petak Miroslava Ilića i u subotu 30. jula Snežane Đurišić. Očekujem veliki broj posetilaca, rekla je Živanović Katić i pozvala sve da odvoje jedan dan vikenda za odlazak na Šumadijske dane šljive i uživaju u svemu što je grad Kragujevac pripremio.

Imajući u vidu da nas očekuje bogat kulturno umetnički program u čijem osmišljavanju je pomogao Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević u saradnji sa drugim gradskim ustanovama kulture i umetničkim društvima, nadam se, rekao je Bojan Pavlović, direktor Gradske turističke organizacije da ćemo uspeti da „Šumadijske dane šljive“ vratimo na mapu turističkih manifestacija Srbije. Programi se prvi put odvijaju na dve bine, kod spomenika Tanasku Rajiću i kod Lovačkog doma, a izlagački program nikada nije bio bogatiji. Pored voćara i drugih poljoprivrednih proizvođača, učestvuje veliki broj čuvara naših tradicionalnih vrednosti koji će svojim predstavljanjem ukazati na lepote života na selu, dodao je Pavlović i za sve koji žele da idu do Stragara, najavio vodičku turu u nedelju, kojom je predviđena i poseta manastiru Voljavča i vodenici Cicić.

U prostorijama mesne zajednice Stragari u subotu i nedelju predviđena su stručna predavanja, čija će osnovna tema biti proizvodnja šljive. Svi zainteresovani će od profesora sa fakulteta, stručnjaka zaposlenih u Centru za strna žita i razvoj sela i drugih relevantnih predavača moći da čuju koji su to problemi vezani za proizvodnju šljive, kakve su projekcije u narednom periodu, da saznaju šta govore i koliko su značajne meteorološke prognoze, koji su najnoviji preparati i oprema za voćarstvo, ali i kako sačuvati svežinu šljive. Biće ovo prilika da se predstave mere države i grada Kragujevca kojima se subvencionišu voćari, najavila je dr Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela.

Pored stručnih tribina značajnih za meštane podrudničkog kraja koji žive od poljoprivrede, programima smo želeli da skrenemo pažnju na ono što je najvrednije, a to su deca ovog kraja, rekla je Slavica Radenković, članica Organizacionog odbora. Osnovna škola Julijana Ćatić uzela je apsolutno učešće u manifestaciji i pored toga što će imati prilike da iskažu svoje talente, biće u prilici da nauče koje su to vrednosti njihovog kraja i sutra oni preuzmu organizaciju ove manifestacije. Pripremom specijaliteta, aktivno učešće u manifestaciji uzele su i domaćice koje će skrenuti pažnju na tradicionalne vrednosti šumadijskih sela. Meštanima Stragara, Masloševa, Vlakče, Ugljarevca, Dobrače puno znači jedna velika manifestacija jer cilj grada Kragujevca i ovog kraja nije samo da posetioci ponesu lep utisak, već da požele i da se sledeće godine vrate na Šumadijske dane šljive.

Post Author: Milan

Ostavi komentar