„Revizor“ u Teatru

Večeras od 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru, biće izvedena predstava „Revizor“, N. V. Gogolja, u režiji Jane Maričić.

U predstavi igraju: Miloš Кrstović, Jasmina Dimitrijević, Marija Rakočević, Saša Pilipović, Dušan Stanikić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Mina Stojković, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Mladen Кnežević, Кatarina Janković, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

Scenografiju potpisuju Jana Maričić i Ana Кolbianova, kostim Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, dizajn svetla Radomir Stamenković, vlasuljarske radove Dubravka Bušatlija i Jovica Ristić.

„U vremenu karantina, distance, surovih i iznenadnih smrti, jedina izolacija koja podupire čovekovo bledo osećanje smisla, jeste ona u kojoj se kreira, pa još i u zajedništvu. Tri i po meseca je trajao proces rada na ovoj predstavi, sa povremenim prekidima i neprestanom strepnjom. No, biti blizu, svakodnevno, sa petnaest glumaca i skoro još toliko saradnika, uteha je kakvu samo teatar može da pruži. Iz probe u probu (jer naši dani i vreme uopšte se mere probama) stvarnost je postajala sve manja, kao daleki svet koji izmiče pred stvaranjem novog. Taj „novi svet” je svet Sovjetskog Saveza s početka osamdesetih godina dvadesetog veka, u kojem autoritarnost i birokratija idu ruku pod ruku tako čvrsto, čvršće od svake cigle onog zida koji će pasti koju godinu kasnije. Zato i danas birokratski aparat počiva na strahu, a ispoljava se kroz korupciju, baš kako je svojstveno ljudima oduvek, pa i u vreme Carske Rusije. Smešno je koliko i gorko, to što je čovek uvek isti.

A možda je baš to dokaz da je večan, da će sve drugo proći, pa tako i ova pošast napolju. Hvala svima kojima je pozorište više od „zatvorenog prostora” i koji se, sedeći u publici u sali ne plaše ničega sem, eventualno, istine.“

Jana Maričić

„Gogolj jedan od najuticajnijih pisaca XIX veka, po rođenju Ukrajinac, rodonačelnik je prirodne škole ruskog literarnog realizma. U svojim delima pokazivao je podjednako razumevanje i poštovanje za ljude, istoriju, mentalitet i kulturu Carske Rusije. U njegovim delima prisutan je nacionalni romantizam kao i verski misticizam, koji prethode realizmu. Pisao je romane, pripovetke i komade.

Кomad REVIZOR donosi romantični senzibilitet, kao i napetost nadrealizma i groteske. Inspirisan ukrajinskom kulturom, ismejavajući birokratiju u koju kao da se zapleo sam đavo, on donosi duhovitu i jedinstvenu priču.“

Marija Soldatović, dramaturg

Post Author: Milan

Ostavi komentar