Premijera predstave USPOMENE NA „CRVENU ZASTAVU“ u Knjaževsko srpskom teatru

U utorak, 3. maja, u 20 časova ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti predstavu USPOMENE NA „CRVENU ZASTAVU“ po tekstu Milovana Mračevića u režiji Aleksandra Lukača.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

U predstavi igraju: Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

Reprizna izvođenja predstave su 5., 17. i 31. maja od 20 časova. .

REČ AUTORA

Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: „Srušila se čitava jedna civilizacija.”

Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala.

REČ REDITELJA

Pisac Milovan Mračević je prevashodno istoričar koji dramski oblikuje svoja istraživanja. U slučaju Uspomena na „Crvenu zastavu“ on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti. A ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima od kojih, barem u ovoj predstavi, nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije.

REČ DIREKTORA

Repertoarska produkcija Knjaževsko-srpskog teatra se realizuje u punom kapacitetu budući da u tri meseca imamo tri premijere, a jedna od njih je i USPOMENE NA „CRVENU ZASTAVU“. Posebno mi je drago da je reditelj ove predstave Aleksandar Saša Lukač ponovo u Knjaževsko-srpskom teatru sa kojim imamo višedecenijsku uspešnu saradnju. Podsećamo da je jednu od naših najznačajnih predstava RUŽENJE NARODA U DVA DELA Slobodana Selenića, sada već davne 1988., režirao upravo Lukač. Naše pozorište premijerom predstave USPOMENE NA CRVENU ZASTAVU koja je i praizvedba doprinosi realizaciji naših repertoarskih ciljeva koji su pored klasičnog repertoara usmereni i na predstave koje pripadaju savremenom dramskom stvaralaštvu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar