Predstavljen program Godine jubileja – 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića

Dani kneza Mihajla, centralni događaj u godini jubileja – 200 godina od rođenja kneza Mihajla Obrenovića, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, održaće se od 13. do 16. septembra, najavljeno je na konferenciji za medije. Učešće u kreiranju programa koji će u novom svetlu prikazati celokupan život i delo kneza Mihajla Obrenovića ali i ukazati na značaj njegove političke misli i rezultata političkog delovanja, uzele su sve ustanove kulture, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Narodni muzej Šumadije, CZNTK Abrašević, Knjaževsko-srpski teatar, Istorijski arhiv Šumadije, Muzički centar, Dom omladine spajanjem različitih umetnosti i nestandardnih događaja stvorili su koncept programa koji će obeležiti jubilej.

Prema značaju delovanja kneza Mihajla, čini mi se da smo uspeli da izgradimo koncept koji odiše različitim aktivnostima koje spajaju različite umetnosti i nestandarni programi kojim ćemo obeležiti ovaj jubilej. Program je koncipiran u dve celine, istakao je Bjeletić, prva koja podrazumeva realizaciju programskih aktivnosti od strane ustanova kulture a koji prethode glavnom događaju – Dani kneza Mihajla uz učešće SANU. Došli smo do finalnog programa koji će u najboljem svetlu prikazati ličnost kneza Mihajla u celini kao i njegove političke misli i političkog delovanja imajući u vidu da se radi o jednom od najvažnijih istorijskih vladara Srbije u XIX veku. Programom je predviđeno 14 programskih aktivnosti u novim nestandardnim formama umetničkog stvaralaštva i glavne manifestacije od 13. do 16. septembra.

Prema istoriografskim izvorima knez Mihajlo je rođen u šarenom konaku koji se nalazio na matičnoj lokaciji Narodnog muzeja Šumadije i osetili smo se pozvanim da pokrenemo inicijativu za obeležavanje ovog jubileja. Osim kod grada za obeležavanje jubileja, inicijativu smo pokrenuli NBS-u za izdavanje kovanice sa likom kneza Mihajla i JP Pošta Srbije za izdavanje poštanske markice, kazao je Miloš Jurišić, direktor Narodnog muzeja Šumadije. Program obeležavanja jubileja Narodni muzej počinje izložbom radova za vizuelni identitet jubileja, autora Dejana Petrovića. U saradnji sa fondacijom Kraljevska kuća Obrenovića u maju će biti otvorena izložba ’’Heraldika dinastije Obrenovića’’ kao i promocija knjige za decu ’’Boje naše istorije’’. U okviru Dana kneza Mihajla u Konaku će gostovati izložba Narodnog muzeja Srbije iz zbirke grafike vladarski portreti Obrenovića pod nazivom ’’Kako pamtimo vladare’’ i otvaranje tematske multimedijalne postavke u saradnji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Šumadije „ Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu“.

Povodom jubileja Istorijski arhiv Šumadije izdaće monografiju ’’Knez Mihajlo Obrenović’’ u kojoj će biti predstavljen život kneza. Pregled dokumenata, prepiski i pisama sa opsežnim komentarima istoričara Predraga Ilića činiće drugi deo monografije a treći će biti posvećen umetničkoj biografiji kneza Mihajla, kazala je Sanja Živković, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije.

CZNTK Abrašević od Matice srpske je dobio notne zapise i kompozicije u klasičnoj formi koji do sada nisu snimljeni.U studiju Centra orkestar će odsvirati ’’Note Mihaila kneza’’ kojim će srpske igre 19. veka doživeti muzičko izdanje a sve će to biti propraćeno igrom našeg folklora na promociji u Knjaževsko-srpskom teatru, najavio je Marko Lazović, direktor Centra Abrašević. Imajući u vidu da će te note prvi put biti snimljene, ostaviće trag od nacionalnog značaja, istakao je Lazović.

U saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, Narodna biblioteka ’’Vuk Karadžić’’ organizovaće Međunarodni naučni skup ’’Obrenovići i književnost’’. Do sada je prijavljeno oko 30 učesnika, akademika, profesora književnosti i istorije umetnosti koji će multidisciplinarnim pristupom pokušati da prikažu likove Obrenovića u srpskoj književnosti, kaže Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke u Kragujevcu. Na jednom mestu sva dela će biti objedinjena, u Zborniku sa okuglog stola, kao trajan zapis onoga što ćemo ove godine raditi u čast kneza Mihajla.

Post Author: Milan

Ostavi komentar