Predstavljanje haiku zbirke Cvrkut u magli, Zorana Antonijevića

Sutra od 19 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, biće predstavljena haiku zbirka Crvkut u magli, Zorana Antonijevića.
Zbirka sadrži sabrane haiku pesme koje je autor objavio u publikacijama u Srbiji i inostranstvu. Pridržavajući se osnovne forme koju sadrži ovaj japanski pesnički izraz, pesnik uvodi čitaoce u haiku čija je poetika obojena motivima iz prirode, ali i iz svakodnevnice savremenog čoveka. Ono što se osnovnim simbolom u ovim pesmama može okrstiti jeste tama; bilo da se radi o tami čoveka, biljke, životinje, ulice radničke klase, dece… Motivi smrti, napuštenosti i propadanja izviru iz ove poezije. Atmosfera koju ovaj haiku ima, čitaoca poistovećuje sa htoničnom stranom sveta, sa mrakom postojanja, bezizlaznosti i tuge.
(…)
Pred čitaocima se pojavila prva haiku zbirka Zorana Antonijevića koja je nastala kao plod višegodišnjeg otkrivanja i pisanja ove po broju riječi male pjesme, ali velike po svojoj snazi koju prenosi na sve one koji je budu čitali. Autor nam predstavlja već afirmisane haikue koji su objavljivani u zbornicima i na sajtovima pa se zbog toga može sa punim pravom reći da su oni već priznati, a to će ovoj zbirci pomoći da nađe svoje mjesto u ovom čarobnom svijetu haiku poezije. Poznavaoci ove poezije čitajući ovu zbirku prisjetiće se već poznatih haikua a oni koji tek otkrivaju ovu prekrasnu formu slikanja riječima shvatiće sa kojom lakoćom to autor ove zbirke radi.
U samoj zbirci dominira sivilo vremena u kome živimo, pustoš oko nas, crne misli koje prelaze u još crnje dubine i praznine. Naivni i nevini plijen u čeljustima zvijeri ili okolnosti prenosi na čitaoca osjećaj nemoći i očaja, straha i poraza, i ništavnosti koja mu se odigrava pred očima nemoćan da je promijeni. Smrt cvijeta, životinja, čovjeka, fabrike, sela,…“
(Branka Vojinović Jegdić)

Post Author: Milan

Ostavi komentar