Počinju „Oktobarske svečanosti“

Spomen-park „Kragujevački oktobar“, i ove godine, povodom obeležavanja sećanja na žrtve kragujevačke tragedije oktobra 1941. godine, organizuje program Oktobarskih manifestacija.

Program počinje 3. oktobra, koncertom LP dua, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, u okviru 49. manifestacije OKTOH. Tokom oktobra, u okviru OKTOH-a biće organizovano pet koncerata.

U okviru programa biće otovrena i izložba slika čuvenog slikara Peđe Milosavljevića, u galeriji „Mostovi Balkana“, 5. oktobra. Program Galerije biće nastavljen izložbom crteža Katarine Đorđević 26. oktobra.

Centralna umetnička manifestacija „Veliki školski čas“, jedna od najstarijih te vrste u zemlji biće održana 21. oktobra, sa početkom u 11.00 časova, pored Spomenika streljanim đacima i profesorima. Pisac poeme za 2023.godinu „Šum, Šumarice“ je Darko Cvijetić, a reditelj Marko Misirača.

Kao deo oktobarskog programa, uz umetničku manifestaciju “Veliki školski čas” očekuje nas i manifestacije „Bdenje“. Tokom „Bdenja“ biće otvorena izložba 22. Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac 2023“, održaće se promocija kratkog filma „Prekinut let“, autora Dejana Đusića, povodom 60 godina od otkrivanja Spomenika streljanim đacima i profesorima, kao i promocija književnog dela koje će sutradan biti izvedeno na „Velikom školskom času“, poeme „Šum, Šumarice“, pisca Darka Cvijetića. Bdenje se završava četvrtim koncertom manifestcije OKTOH.

oktobra, u saradnji sa Centrom za studije sećanja, Univerziteta u Kragujevcu, biće organizovan drugi po redu javni čas sa temom „Politike i kultura sećanja“.
Program okotbarskih manifestacija Spomen –parka završava se 31. oktobra tribinom „Pišemo da se sećamo“, na kojoj će biti održana promocija dva zbornika sa naučnih skupova u organizaciji Spomen – parka, kao i promocija tematskog kataloga „Sloboda je za nas san“, Muzeja Jugoslavije (dobitnika nagrade IKOM-a, za publikaciju godine za 2022).

Post Author: Milan

Ostavi komentar