Otvorena knjižara Ustanove kulture „Koraci“

Ustanova kulture „Koraci“ otvorila je svoju knjižaru u ulici Save Kovačevića broj 2. Knjižara će u narednom periodu promovisati domaće pisce, a ljubitelji pisane reči imaće kutak u centru grada, gde mogu pronaći sva izdanja koja su izdata od osnivanja Koraka.

U planu je i saradnja sa izdavačkim kućama i ustanovama kulture širom Srbije, ali i promocije mladih autora.

Knjižaru je presecanjem vrpce, svečano otvorio književnik Pero Zubac. U ime grada Kragujevca, otvaranju kžižare su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Nekada je postojala tradicija da se knjižare gase, pa su tako u Kragujevcu ugašene knjižare „Svetlost“, „Prosveta“, „Nolit“, „Vuk Karadžić“, „Đura Jakšić“. Mi smo rešili da takvu tradiciju promenimo. Prisustvujemo jednom lepom trenutku, otvaranju nove knjižare koja će svedočiti o jednom razdoblju renesanse izavačke delatnosti u gradu – kazao je Bjeletić.

Mirjana Milenković, direktorka Ustanove kulture „Koraci“ istakla je da je ovo je veliki trenutak i za „Korake“ i za Kragujevac. Knjižara Ustanove kulture „Koraci“ je samo jedan od modela koji će pomoći da autori ove kuće i njihova izdanja budu promovisani i u drugim gradovima i dođu do šireg kruga čitalaca.

Sva naša izdanja i autori će biti zastupljeni u knjižari. Nama je već otpočela bogata izdavačka godina, a do kraja godine očekuje nas još mnogo novih naslova i autora.U čast otvaranja knjižare, večeras će biti održano književno veče Pere i Miloša Zupca u sali Prve kragujevačke gimnazije. O velikom interesovanju za ovo književno veče govori i činjenica da su sva mesta rezervisana još pre nekoliko dana – kazala je Mirjana Milenković.

Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu istakla je da je veoma zadovoljna činjenicom da se napokon baloni nalaze ispred jednog prostora u gradu koji nije ni kladionica, ni kockarnica, ništa od onoga što mlade ljude, nažalost odvaja od čitanja.

Šta to znači? Znači da Izdavačka kuća „Koraci“ napokon ima svoj izlog za sve one ljude koji su talentovani, koji vole da pišu i to znači i šansu za neke nove mlade ljude koji žele da objave svoje prvo delo – kazala je Ana Petrović.

Otvarajući knjižaru u Kragujevcu, književnik Pero Zubac, istakao je da ga za Kragujevac vežu lepe uspomene i dugogodišnja iskrena prijateljstva. Istakao je da voli male knjižare poput ove u Kragujevcu, u kojima vlada prisna i topla atmosfera.

Grad koji neguje svoje pisce, svoje umetnike, to mnogo govori o onima čiji je posao da brinu o kulturi u vremenima kada se sve manje procenata budžeta ulaže za kulturu. Mislim da je iluzija da se danas manje piše. Internet je spasio poeziju – kazao je Pero Zubac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar