Naredne godine restauracija svih humki u Šumaricama

Spomen park  “Kragujevački oktobar” sa realizacijom 13 manifestacija tokom Oktobarskih svečanosti i dodelom tradicionalnih nagrada na konkursu “Dosta su svetu jedne Šumarice” zaokružio je programe u 2020.

S obzirom na to da se 2021. navršava 80 godina od streljanja kragujevačkih civila oktobra 1941, grad Kragujevac i Spomen park niz programa posvetiće sećanju na ovu  tragediju i njene žrtve.

Osam decenija od streljanja građana Kragujevca u Šumaricama 1941. godine biće obeleženo organizovanjem manifestacija na najvišem nivou.

To potvrđuje i Program poslovanja za narednu godinu Spomen parka “Kragujevački oktobar“, koji pored planiranih aktivnosti usmerenih na organizovanje tradicionalnih događaja, sadrži i stavke za neophodne adaptacije i uređenje šumaričkog kompleksa i spomenika.

Tokom naredne godine biće pozvani i gosti iz zemlje i sveta kako bi zajednički odali poštu nedužnim šumadijskim žrtvama.

Naredne godine planirana je restauracija i konzervacija svih humki. Posle uređenja partera kod spomenika Nadi Naumović, odnosno humke “Bola i prkosa” sledeće godine trebalo bi urediti i obeležja u Sušičkom delu kompleksa.

Saradnja ove ustanove kulture i Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija” je na visokom nivou, tako da se besprekorno uređenje Šumarica nastavlja i u narednoj godini, najavljuju nadležni.

 

Izvor : RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar