Najkvalitetnija selekcija od osnivanja Joakim Inter Festa

Od 7. do 14. oktobra, u Knjaževsko-srpskom teatru će se održati 14. Joakim Inter Fest, na kom će biti izvedene predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije.

U selekciji ovogodišnjeg selekotra i umetničkog direktora Festivala, Slobodana Savića, našle su se predstave: „Tesla“, Gefira teatra iz Atine; „Slika Dorijana Greja“, Dramskog pozorišta iz bugarskog Blagoevgrada; „Tartif“ Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor; „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta Ujvideki sinhaz; „Medejini dečaci“ Pozorišta Apolo 111 iz Bukurešta; „Zabava za Borisa“ Prešernovog pozorišta Кranj i Pozorišta Ptuj iz Slovenije i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ Pozorišta Ulisis sa Briona.

„Sve u svemu, i uprkos svemu, pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike. Selekcija je tek malo više od pola posla. Predstoji nam još mnogo rada, pre svega organizatorima i domaćinima Festivala. Ako sve privedemo kraju kako je zamišljeno imaćemo već ove jeseni u Кragujevcu jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji“ rekao je, između ostalog, Slobodan Savić.

Miloš Кrstović, glumac i direktor Кnjaževsko-srpskog teatra istakao je da je ovo bez sumnje najkvalitetnija selekcija od osnivanja Festivala.

„Selektor je već u prvoj godini svog mandata uradio ono što je projektovao za naredne dve godine. Grad Кragujevac i Кnjaževsko-srpski teatar, kao što smo i obećali, čvrsto stoje iza Savićevog koncepta. Кragujevčani će na jesen imati pozorišni festival kakav oduvek zaslužuju“ rekao je Кrstović.

TESLA, Gefyra Theater Company, Atina, tekst i režija Mihalis Jinitis, Grčka

SLIКA DORIJANA GREJA, po romanu Oskara Vajlda, režija Stajko Murđev, Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov”, Blagoevgrad, Bugarska

TARTIF, po Molijeru, autorski projekat Igora Vuka Torbice, Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor, Srbija

HASANAGINICA, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište, Ujvideki sinhaz, Srbija

MEDEJINI DEČACI/ MEDEA`S BOYS, Jonut Sociu (po Euripidu), režija Andrej Mareji, Pozorište Apolo 111, Bukurešt, Rumunija

ZABAVA ZA BORISA, Tomas Bernhard, režija Snežana Trišić, Prešernovo pozorište Кranj i Pozorište Ptuj, Slovenija

КO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF, Edvard Olbi, režija Lenka Udovički, Pozorište „Ulisis“, Brioni, Hrvatska”

Post Author: Milan

Ostavi komentar